Bewoners getuigen: "Isolatiewerken waren grootste uitdaging!"

13 mei 2016 - 09:32

... maar vooral: we leven in een prettige woning met groot comfort, veel licht, gezonde lucht en aangename temperaturen het hele jaar door”, zegt het Leuvens koppel Isabelle D'haese en Leo De Ryck.

Isabelle en Leo kochten in 1983 een bakstenen rijwoning in Leuven: een kwarteeuw later beslissen ze om grondig en stapsgewijs te renoveren. “Zes doelen stelden we voorop: duurzame energie, ruimte, licht, geluidsoverlast, gezonde binnenlucht en regenwaterrecuperatie. Het moest van de eerste keer goed zijn voor de komende vijftig jaar”, lacht Leo. Vooraf deed de man heel wat research via het internet, hij bezocht een bouw- en renovatiebeurs en volgende cursussen rond duurzame energie. “Toen wij in 2011 startten met dit renovatietraject, informeerden we meteen de buren over ons ‘masterplan’ – verbouwers zien dit weleens over het hoofd, terwijl dit een goede verstandhouding schept. Onze zonnepanelen liggen bijvoorbeeld vrij plat zodat we geen zon van de buren afpakken.”

Twee jaar later is de klus geklaard. Het resultaat? “Een energiepositieve en aangename woning met veel licht, gezonde binnenlucht en aangename temperaturen het hele jaar door. We wonen hier graag, en het comfort van vandaag is een wereld van verschil tegenover vroeger.” Terwijl Isabelle de praktische regelingen en de binnenhuisinrichting voor haar rekening nam, focuste Leo op de technieken.

Technieken

Het Leuvense koppel koos voor een pv-installatie, lucht-waterwarmtepomp, ventilatie systeem D , aankoop van groene stroom... en gebruikt de natuurlijke licht- en warmtewinsten optimaal: “Via ramen in het oosten, het westen en geïntegreerd in het plat dak komt er veel licht binnen. Overdag moeten we nooit licht doen branden, ook niet in het toilet – voorheen het donkerste kamertje. In de winter houdt het driedubbelglas met een U-waarde van 0,60 de koude buiten, maar laat tegelijkertijd – met een ZTA (zonnefactor) van 0,61 – veel stralingswarmte binnen. In de zomer houden die U-waarde en een groot mobiel zonnescherm de hitte buiten. We gebruikten houtwol voor de isolatie en heel wat bio-ecologische materialen zoals FSC-hout.”

energiekost? 0 euro!

Dankzij gezonde lucht in de woning, maak je als verbouwer komaf met slaperigheid, allergieën…  Ventileren  voert  CO2-rijke  binnenlucht af en zuurstofrijke buitenlucht aan. “Ons ventilatiesysteem recupereert 92 procent van de warmte, ik kan dat zelf controleren. Het enige wat af en toe nodig is, is de filter reinigen”, vertelt Leo. “De jaarlijkse warmtevraag bedraagt 35 kWh per m² en de energiekost sinds 2011 is 0 euro.” “We vangen 6.000 liter regenwater op, goed voor 70 procent van ons verbruik, dat we gebruiken voor schoonmaak, was, doorspoelen van toiletten…”, vult Isabelle aan.

Zoektocht naar partners

Goede partners zijn medeauteurs van een succesverhaal. Dat ondervond het koppel aan den lijve: “Ondanks opzoekingswerk, blijft er een risico. Zo selecteerden we de architect en hoofdaannemer omwille van hun goede kennis van de trias energetica en energiezuinig bouwen, maar veranderden we tijdens het bouwproces van aannemer voor zonnepanelen. En nog: de verantwoordelijke voor de muurisolatie kende de juiste technieken niet om koudebruggen via de ramen te vermijden, maar we drongen aan en hij haalde de juiste kennis in huis. Die isolatiewerken waren meteen de grootste uitdaging.”

Isabelle: “Tijdens een initiatief zoals de Meet & Build op PassiveHouse horen de mensen de verhalen van verbouwers die vóór hen hetzelfde traject aflegden. Sommigen zijn terughoudend door de meerkost, maar die energiezuinige investering verdienen ze ruim terug via forse besparingen op de energiefactuur, de meerwaarde van het huis, fiscale aanmoediging en premies. Die laatste twee zijn ondertussen verminderd, maar daar staat tegenover dat de energieprijzen blijven stijgen en de kosten voor zonnepanelen zijn gehalveerd. Wij zijn alleszins meer dan blij met onze sprong voorwaarts!”

Leo en Isabelle werden geïnterviewd i.h.k.v. het COHERENO-project.