Doorrekenen van bouwdetails naar koudebrugwerking

20 mei 2016 - 16:54

Om bouwdetails (bouwknopen) te kunnen evalueren naar hun koudebrugwerking, wordt steeds gebruik gemaakt van gespecialiseerde software. Deze komt in heel wat verschillende vormen, in 2D of 3D, en ontwikkeld in binnen- en buitenland. Bij de top van deze programma's hoort de software van het Belgische Physibel (www.physibel.be) waar u onder andere het tweedimensionele Bisco of driedimensionele Trisco vindt. Een van deze rekenprogramma's is ontwikkeld als een freeware-licentie: THERM, en wordt gebruikt in de opleidingen rond koudebruggen die Pixii organiseert.

THERM is een state-of-the-art programma voor Microsoft Windows™, ontwikkeld aan het Amerikaanse Lawrence Berkeley National Laboratory (LBNL), voor gebruik door producenten, ingenieurs, onderwijzers, studenten, architecten en anderen die geïnteresseerd zijn in warmte-overdracht.

Met THERM kan de tweedimensionele wartmestroom worden gemodelleerd voor bouwknopen zoals muren, funderingen, daken, ramen en deuren, en alle andere producten waar koudebrug effecten onderzocht dienen te worden. THERM's analyse van het warmtetransport laat je toe om de energie efficiëntie van een component of product te evalueren, warmtestromen en temperatuursverdelingen te visualiseren en minimale temperaturen te bepalen. In THERM kan je dan ook L2D berekenen, de basiscomponent die nodig is in het bepalen van een psi-waarde.

THERM is bovendien een gratis programma, en kan worden gedownload via volgende link: http://windows.lbl.gov/software/therm/therm.html.
Verder vindt u hier ook een hele kennis databank en een bijzonder uitgebreide handleiding over het programma.

Om THERM te valideren volgens de norm NBN EN ISO 10211, worden twee validatiecases voorgeschreven. Beide cases, uitgewerkt voor de versie 5.2, vindt u hieronder:

Voor de versie 6.3 (Research version) vindt u de validatie cases hier:

Daarnaast werd de validatie voor deze laatste versie uitgevoerd. Het validatierapport vindt u hier:

 

Voor de versie 7.4 kan je de validatiecases opvragen via wouter.hilderson@pixii.be

Het volledige validatierapport voor de versie 7.4 vindt u hier: