Topsportschool Wilrijk

Type
Nieuwbouw
Locatie
België, Wilrijk
Bouwjaar
2016
Opdrachtgever
AG Stedelijk onderwijs
Functie
Niet-woongebouw
Constructietype
Gemengde constructie
Constructiemethode
Gemengd (deels geprefabriceerd)
Energie-efficiëntie
Passief
Status
Opgeleverd

Het Stedelijk Lyceum Topsport in Wilrijk is een passiefgebouw, dat een schoolgedeelte en uitgebreide sportinfrastructuur omvat en plaats biedt aan zo'n 200 leerlingen.

De school is volgens de passiefhuisstandaard gebouwd - certificaat nog in aanvraag - en zeer energiezuinig. Met de nieuwe Topsportschool investeert Antwerpen verder in een duurzame scholeninfrastructuur.

In opdracht van AG Stedelijk Onderwijs stond AG VESPA als gedelegeerd bouwheer in voor de volledige projectbegeleiding. Het uitgebreide sport- en schoolprogramma en de complexe randvoorwaarden zoals de hoge grondwaterstand, de donkere corridor voor vleermuizen en het militair erfgoed vroegen om een uitgebreid vergunningstraject en permanent overleg met vele instanties. Via een Open Oproep van de Vlaamse Bouwmeester werd gekozen voor het ontwerp van Compagnie O Architecten. De topsportschool heeft verrassende materialen en kleuren, zoals geglazuurde groene tegelpannen in de spelersgang, roze kleedkamers en gele sanitaire ruimtes.

In februari 2014 werden de werken opgestart door algemeen aannemer Democo.

  • projectkost = 13.269.718,97 euro
  • 5600 m² met een betonnen sokkel; de sportfaciliteiten met daarop een vlakke schijf; de topsportschool.
  • In de betonnen sokkel van het gebouw is de sporthal, de judo- en taekwondo zaal en de bijhorende ruimtes zoals fitness en refter ondergebracht. De sokkel is 8,5 m hoog en ongeveer 54 x 57 m breed en werd ter plaatse gestort, een technische uitdaging. De schuine wanden ‘in groen beton’ worden overgelaten aan de natuur zodat mossen en planten er kunnen groeien.
  • In de bovenste schijf bevinden zich de leslokalen van de school achter een volledig, verdiepingshoge beglaasde gevel met centraal in de schijf een patio. De wijzigende samenstelling van het glas zorgt voor een variërende gevel, soms licht transparant tot volledig spiegelend. De schijf bestaat uit een ‘lichte’ staalstructuur met een lengte van 50 m.
  • Er wordt ingezet op regenwaterrecuperatie, warmterecuperatie uit het afgevoerde douchewater en energiezuinige verlichting.
  • De beglazing is driedubbel.
  • Op de luifel van de overdekte speelplaats zijn zonnepanelen geplaatst.