Printen in beton

3D-printen met beton bij KampC

Kamp C zorgde in 2020 voor een wereldprimeur met de realisatie van een volledig in beton geprinte woning uit één stuk, met een verdieping. Met de afmetingen van een gemiddelde rijwoning is dit een grensverleggende realisatie, te meer dat de woning volledig op de werf werd geprint met een vaststaande printer.

Aan het project werkten Thomas More hogeschool, UGent, Beneens, Trias Architecten, EITB/Concrete House, Van Roey, Weber Beamix-Saint-Gobain en ViCre mee. Door de rechtstreekse aansturing vanuit een digitaal model en de grote precisie is veel minder beton nodig, wat zijn voordelen heeft voor de CO2-uitstoot.

Zes tot acht procent van de wereldwijde CO2-uitstoot komt door betongebruik. Bovendien is beton een zeer inefficiënte bouwmethode. Tachtig procent van de kosten gaat naar werkuren voor de plaatsing van het bekistingsmateriaal, slechts twintig procent van de bouwkosten is toe te wijzen aan het beton. In deze webinar leren we hoe eind jaren negentig professor Khoshnevis met 'contour crafting'  een kentering heeft ingezet.

In 2016 beginnen in Frankrijk de eerste experimenten met 3D-printen en parametrisch design bij de onderneming XtreeE. Die bespaart tot 50 procent betonmateriaal op zijn kolommen. Ook de TU Eindhoven neemt de handschoen op in diezelfde periode. In 2019 opent Weber-Saint-Gobain de eerste commerciële printfabriek in Nederland. In 2020 realiseert deze onderneming samen met Van Roey de gebogen wanden voor het zwembad Groot Schijn in Deurne. 

De toekomst voor 3D-printen ziet er verzekerd uit. Wat kunnen we verwachten? Ter plaatse printen, op de werf, kan belangrijker worden. Een commerciële explosie heeft zich in 2020 voorgedaan. Kamp C heeft alle 3D-printontwikkelingen op de voet gevolgd. Kamp C zocht partners in Vlaanderen om samen met geïnteresseerde bedrijven in het project C3PO te stappen, een leerproces dat is gestart in 2017-2018.

Meer weten over hoe 3D-betonprinting nieuwe mogelijkheden opent in de bouwwereld? Schrijf je in op onze Expert Sessions 'Nieuwe Bouwmethodes' en maak kennis met de verrassende opportuniteiten van de nieuwste technologie.

Foto van Piet Wielemans

Piet Wielemans is architect-adviseur bij Kamp C, Het Centrum voor Duurzaamheid en Innovatie, dat in Westerlo een huis heeft geprint met de grootste 3D-betonprinter van Europa.