Lezingen voor middenveld en lokale besturen
Oplossingen op maat
In veel gevallen is ondersteuning van lokale besturen en organisaties maatwerk of een combinatie van maatwerk en standaardoplossingen. Neem vrijblijvend contact met ons op voor een uitgewerkt voorstel.
Opleidingen en lezingen
Pixii kan een hele waaier van lezingen (die ook als opleiding kunnen worden verstrekt) kant-en-klaar presenteren. Of aanpassen aan de behoeften van de opdrachtgever.
💡
Boek een lezing over onderstaande onderwerpen of neem met ons contact op voor een onderwerp helemaal op maat van jouw publiek:
- Klimaatbestendig renoveren van daken
- Klimaatbestendig renoveren van gevels
- Klimaatbestendig renoveren van buitenschrijnwerk
- Klimaatbestendig renoveren van vloeren
- Klimaatbestendig renoveren van luchtdichting
- Waarom bouwen met hout?
- Ambitieus renoveren in de stad
- Basis van de bouwfysica in de praktijk
- Met EPC richting 2050
- Hou het koel in de zomer
- Warmtepompen in vogelvlucht
- Theorie en praktijk van goed ventileren
- Wat is koolstofneutraliteit in de bouw?
- Wat is circulariteit in de bouw?
- Waarom werken met bio-ecologische bouwmaterialen?
- Warmte en koeling voor energiezuinige gebouwen
- Condetti: zo los je bouwknopen op
- Klimaatbestendig renoveren van daken
- Klimaatbestendig renoveren van gevels
- Klimaatbestendig renoveren van buitenschrijnwerk
- Klimaatbestendig renoveren van vloeren
- Klimaatbestendig renoveren van luchtdichting
- Waarom bouwen met hout?
- Ambitieus renoveren in de stad
- Basis van de bouwfysica in de praktijk
- Met EPC richting 2050
- Hou het koel in de zomer
- Warmtepompen in vogelvlucht
- Theorie en praktijk van goed ventileren
- Wat is koolstofneutraliteit in de bouw?
- Wat is circulariteit in de bouw?
- Waarom werken met bio-ecologische bouwmaterialen?
- Warmte en koeling voor energiezuinige gebouwen
- Condetti: zo los je bouwknopen op
- Klimaatbestendig renoveren van daken
- Bij hellende daken heb je de keuze: langs buiten isoleren, langs binnen isoleren, of een volledige dakvernieuwing. We bekijken de opties uitgebreid, met heel wat 3D-detaillering. Ook enkele bijzondere uitvoeringen worden in detail bekeken: spantendaken (een probleem?) en sarking-uitvoering (3D-detaillering, probleemcase).
- Ook houtskeletgebouwen uit de jaren stilletjes zijn toe aan een energetische renovatie, maar hebben hun eigen problematiek. We bespreken uitgebreid een voorbeeldcase van een dakrenovatie in 3D.
- Platte daken simpel? Think again! We doen de geheimen van compacte daken uitgebreid uit de doeken, zodat je weer helemaal mee bent. Schadegeval inbegrepen.
- Door ons advieswerk voor lokale en provinciale overheden hebben we een ruime ervaring met offertevergelijkingen. We zoomen dan ook uitgebreid in op het risico van verborgen kosten bij energetische renovatie van platte daken, waardoor de oorspronkelijke offerteprijs kan exploderen. Een gewaarschuwd persoon is er twee waard!
- Klimaatbestendig renoveren van gevels
- Spouwvulling pas je niet zomaar toe. Er gelden er strikte randvoorwaarden, die we uitgebreid belijken. Toch blijf je met een beperkte isolatiedikte zitten, die misschien ooit zal moeten aangevuld worden. Hoe evalueer je de mogelijkheden?
- Voor buitenisolatie kijken we naar Etics-oplossingen, voorhangoplossingen, prefab-oplossingen, met de nodige aandacht voor de probleempunten.
- Voor een goed begrip van binnenisolatie duiken we even in de bouwfysica. We bekijken de randvoorwaarden in de analyse van de bestaande toestand. Binnenisolatie kan op verschillende manieren uitgevoerd worden, waarvan we meteen de respectievelijke aandachtspunten meegeven.
- We bekijken verschillende bouwknopen, en hoe hun energieverlies onder controle te houden. Alhoewel buitenschrijnwerk in een later cursusonderdeel aan bod komt, zoomen we hier in op enkele specifieke aandachtspunten bij binnenisolatie.
- Klimaatbestendig renoveren van buitenschrijnwerk
- Welke beglazing kan je inzetten? Welke mogelijkheden heb je als je het oorspronkelijke kader moet bewaren?
- Het buitenschrijnwerk vervangen tezamen met de gevelisolatie, of toch maar gefaseerd? Hoe doe je dat? Wat is de impact van een betere luchtdichtheid van het buitenschrijnwerk op de binnenluchtkwaliteit? Het buitenschrijnwerk vervangen betekent ook: nadenken over ventilatie en zomercomfort. Tot slot bespreken we nog een aantal inbouwopties in 3D.
- Klimaatbestendig renoveren van vloeren
Vloeren op begane grond zijn vaak een zorgenkindje bij renovatie. Toch zijn er wel mogelijkheden, ook zonder de oorspronkelijke vloer uit te breken. We bespreken ook bouwknoopoptimalisaties bij combinaties van vloerisolatie en kelderplafondisolatie. - Klimaatbestendig renoveren van luchtdichting
Wat is luchtdicht bouwen en hoe ga je er concreet mee van start? In deze opleiding krijg je antwoord op al je vragen, met tal van praktijkvoorbeelden. Luchtdicht bouwen is de beste manier om het E- en S-peil van een woning te optimaliseren. - Waarom bouwen met hout?
Om een antwoord te bieden op de zware ecologische voetafdruk van (ver-)bouwen is bouwen met houtbouw een interessant alternatief. Hout is een ideaal materiaal om circulair, duurzaam en ecologisch te verbouwen. Aan de hand van sprekende voorbeelden gaan we dieper in op de meerwaarde van hout als bouwmateriaal. - Ambitieus renoveren in de stad
Aan de hand van drie voorbeelden in complexe stedelijke situaties gaan we dieper in op energetisch en duurzaam verbouwen. De drie totaalrenovaties zijn inspirerende voorbeelden om van een oude rijwoning naar een lage-energiewoning, een energiepositieve woning en een passiefhuis te gaan. Niet enkel de technieken en isolatie komen aan bod, maar ook het materiaalgebruik, ruimtegebruik, ecologie enzovoorts. - Basis van de bouwfysica in de praktijk
Energetisch bouwen en verbouwen vraagt een gedegen kennis van een aantal basisprincipes uit de bouwfysica. We vertalen de theoretische basis naar de praktijk en werken met tal van begrijpbare voorbeelden uit de bouwpraktijk. - Met EPC richting 2050
Hoe ziet de huidige EPC-regelgeving eruit? Hoe zal ze evolueren richting 2050? En wat betekent dat voor u? We zetten het in deze lezing op een rijtje. - Hou het koel in de zomer
Deze opleiding richt zich op technieken en strategieën om gebouwen comfortabel en energie-efficiënt te houden tijdens warme zomermaanden. De cursus behandelt onderwerpen zoals passieve koeling, natuurlijke ventilatie, zonwering en het gebruik van thermische massa. Ook komen actieve systemen zoals airconditioning en warmtepompen aan bod, met aandacht voor duurzaamheid en energiebesparing. Daarnaast leren deelnemers over het belang van isolatie en het vermijden van oververhitting, evenals het gebruik van innovatieve technologieën en materialen om een aangenaam binnenklimaat te creëren, zelfs tijdens hittegolven. - Warmtepompen in vogelvlucht
Kunnen warmtepompen fossiele gebouwverwarming vervangen? Hoe integreer je een warmtepomp in een renovatie? Wat zijn de voor- en nadelen van elk type en hoe werken ze? In deze opleiding krijg je antwoord op al je vragen, met tal van praktijkvoorbeelden. - Theorie en praktijk van goed ventileren
In deze opleiding leggen we de nadruk op inzichten en het begrip van het ventilatie-proces. Dit is geen cursus installatiepraktijk. We bekijken de theorie van ventilatie op een bevattelijke manier. Wat zijn goede en slechte ontwerp- en uitvoeringsaspecten van een ventilatiesysteem? Welke verschillende beschikbare systemen zijn er, en wat zijn de gevolgen voor het comfort? Wat moet je weten over luchtkwaliteit? Daarnaast overlopen we enkele leerrijke voorbeeldprojecten. - Warmte en koeling voor energiezuinige gebouwen
Hernieuwbare energietechnieken zijn niet meer weg te denken in de hedendaagse bouwpraktijk. In deze opleiding bekijken we wat de bijdrage van hernieuwbare energie in een woning kan betekenen. Wat zijn de voor- en nadelen van elk systeem? We vertrekken vanuit de energiebalans en we trachten onze behoefte aan energie zo efficiënt mogelijk in te vullen. We kijken daarbij naar de mogelijkheden voor sanitair warm water, de do’s en don’ts van warmtepompen voor verwarming, de link met ventilatie, afgiftesystemen etc... - Wat is koolstofneutraliteit in de bouw?
Er zijn grote veranderingen op komst: Europa werkt volop aan ambitieus nieuw beleid dat de CO2-emissies van bestaande en nieuwe gebouwen drastisch moet verlagen. Koolstofneutraal (ver)bouwen is een cruciale strategie in de transformatie naar een klimaatneutrale samenleving. In deze opleiding duiken we in de vraagstukken en debatten binnen dit urgente thema, maak je kennis met de laatste wetenschappelijke inzichten en laat je je inspireren door de nieuwste realisaties in koolstofbewuste architectuur. - Wat is circulariteit in de bouw?
Kom te weten wat circulair bouwen allemaal inhoudt, waarom het de volgende bouw(r)evolutie is en hoe je zelf circulair kan gaan ontwerpen en bouwen. Bij circulair bouwen gaat men uit van het principe dat een gebouw tijdens zijn levensduur gemakkelijk aanpasbaar is en uiteindelijk ook eenvoudig te demonteren. Zo kunnen we de integrale onderdelen makkelijk hergebruiken. Bij deze processen kunnen we niet alleen flink besparen op energie, maar ook op kostbare materialen en grondstoffen. - Waarom werken met bio-ecologische materialen?
In de transitie naar een bouwsector met een positieve impact zijn bio-ecologische materialen een hefboom omdat ze CO2 opslaan in hun groeifase. Door te kiezen voor hernieuwbare of lokale materialen die telkens hergebruikt kunnen worden, draag je bij aan een gezondere leefomgeving. We scheppen duidelijkheid in de veelheid aan definities en begrippen die vandaag de ronde doen op de bouwmaterialenmarkt. Daarnaast gidsen we je doorheen de do’s en don’ts van duurzame bouwmaterialen en -wijzen. Je ontdekt welke alternatieven er zijn en hoe je die concreet toepast binnen jouw projecten. Uiteraard kom je ook te weten op welke technische valkuilen je moet letten. - Condetti: zo los je bouwknopen op
Een interactieve oefening om inzicht te verwerven in de verschillende lagen in duurzame en energetische bouwknopen (luchtdichting, regendichting, dampdichting, isolatie…). Aan de hand van grote prikborden en een resem aan schematisch voorgestelde bouwelementen worden een reeks bouwknopen voorgelegd die de cursisten zelf energetisch en bouwfysisch dienen op te lossen. Met behulp van koorden en vlakken worden alle onderdelen op het kurkbord geplakt, waarna de studenten hun oplossing aan de groep voorstellen. Deze werkwijze geeft een zeer praktische en visuele invulling aan het goed oplossen van bouwknopen. Voorbeelden zijn de inbouw van een dakraam, de aansluiting tussen vloer en muur, het inwerken van een dorpel, de schuin dakaansluiting op de muur, enzovoorts.