Opleiding 'BEN woningen: inzicht in de bepalende parameters'

Leer de basisprincipes en –eisen kennen van een zeer energiezuinige/bijna-energieneutrale woning en leer strategieën ontwikkelen om deze te bereiken.

Hoe ontwerp je een goede BEN-woning? Veel PV-panelen plaatsen ter compensatie van gebruikte energie is een mogelijke piste, maar niet doordacht: een woning verbruikt vooral energie in de winter en PV-panelen leveren vooral ’s zomers elektriciteit. Hoe bekomen we dan een woning met een E-peil van 30 of lager met meer oog voor voorgaand onevenwicht? Aan de hand van voorbeeldprojecten bekijken we de impact van de verschillende parameters op het E-peil en de andere EPB sub-eisen. Daarnaast bespreken we ook kort het S-peil (Schil-peil), de nieuwe sub-eis die vanaf 2018 de sub-eisen K-peil en netto energiebehoefte voor verwarming zal vervangen.

Wie graag een uitgebreide uitleg over het S-peil bekomt en hoe verschillende parameters deze nieuwe sub-eis beïnvloeden, kan de opleiding “Het nieuwe S-peil” volgen.

Korte inhoud

  • Energieambities voorbij het wettelijk kader
  • Trias Energetica
  • Parameters m.b.t. comfort en gezondheid
  • Strategieën voor winter- én zomercomfort
  • Globale aanpak/stappenplan
  • Voorbeeldprojecten
  • Financiële aspecten
     

Doelpubliek

Architecten, ingenieurs, energiedeskundigen en EPB-verslaggevers
 

Lesgever

ir. architect Bert Vanderwegen is technisch adviseur en lesgever bij Pixii sinds 2011. Hij had daarvoor al vijf jaar leservaring in energiezuinig (ver)bouwen. Bert werkte mee aan diverse onderzoeksprojecten rond zeer energiezuinig bouwen en renoveren. 
 

Permanente vorming

Deze opleiding is erkend als vrije permanente vorming voor EPB-verslaggevers (6u30') en voor architecten (7 punten). Meer info. Vul bij je inschrijving zeker je rijksregisternummer in als EPB-verslaggever! Architecten vullen hun rijksregisternummer en hun stamnummer bij de Orde van Architecten in. Ben je dat vergeten, bezorg ons die gegevens dan zeker voor de opleiding via opleidingen@pixii.be.

 

Praktisch

Datum en tijdstip
Donderdag 15 maart 2018, 9u-17u

Locatie
Ecohuis Antwerpen, Turnhoutsebaan 139, 2140 Borgerhout - routeplanner
 

Inschrijven

Kostprijs (vrijgesteld van btw)
leden: € 224 
niet-leden: € 280

Kmo-portefeuille
Geniet 30 tot 40% korting op de opleidingsprijs via de kmo-portefeuille.

Vrije beroepen
Werkgevers of werknemers uit PC336 (vrije beroepen waaronder architecten) ontvangen via Liberform een premie van €60 per dag of €30 per halve dag opleiding. 

Onderwijs
Elke leerkracht van de afdeling Hout/Bouw van de derde graad kan zich gratis via Constructiv inschrijven.

Cursusvoorwaarden
Klik verder voor meer informatie over de cursusvoorwaarden