Opleiding 'Bouwen met CLT-panelen voor ontwerpers'

Bouwen met CLT-panelen is in opmars. maar wat behelst deze vernieuwende constructiemethode juist? Ontdek het in deze opleiding.

Beginnen doen we met Nils Detemmerman van mowood cvba die ons een algemeen overzicht geeft van de mogelijkheden van bouwen met CLT, alsook de praktische kant van deze bouwwijze, vanuit het standpunt van de aannemer.
Architect Piet Kerckhof (Aché Ligno Architecten) gaat dieper in op de implicaties van CLT houtbouw op het ontwerp- en bouwproces. Hierbij stipt hij enkele belangrijke voordelen aan, maar wijst hij evenzeer op de valkuilen en de noodzaak tot geïntegreerd ontwerpen en overleg tussen de bouwactoren. Daarna stelt hij een van zijn projecten in CLT houtbouw voor: Residentie "De Kloef".
Vervolgens deelt Bart Vanden Driessche van BLAF Architects zijn ervaringen met 3 woningprojecten met CLT: een vrijstaande woning, een halfopen bebouwing (vergelijking massiefbouw/CLT/houtskelet in raming) en de optopping van een bestaand hoekhuis.
De voormiddag sluiten we af met een korte uiteenzetting van Bart Holvoet, directeur van FSC Belgium, over FSC in CLT houtbouw.
Na de middag gaat Marleen Meulenbergs van Bureau Bouwtechniek dieper in op de aandachtspunten van bouwen/ontwerpen in CLT in de verschillende bouwfases: in ontwerpfase (brand, gevelsluiting, afstemming met stabiliteit, afwerking en het dak; a.d.h.v. passiefschool Bockstael), aandachtspunten technische specificaties en aandachtspunten tijdens de werf. Afsluiten doet ze met de voorstelling van een aantal andere projecten binnen de portfolio van Bureau Bouwtechniek met CLT.
Tot slot werken we in kleine groepjes een aantal bouwdetails van constructies met CLT uit, a.d.h.v. de Condetti methode.

 

Doelpubliek

Architecten, ingenieurs, energiedeskundigen en EPB-verslaggevers

Deze opleiding is niet bedoeld voor deelnemers die constructies met CLT willen kunnen berekenen (stabiliteit, brand,...), wel voor ontwerpers die willen weten welke implicaties bouwen met CLT heeft voor hun ontwerp of voor bouwprofessionelen die meer willen weten over deze constructiemethode. Ingenieurs die CLT constructies willen leren bereken, kunnen deelnemen aan de studiedag van ie-net over de engineering van CLT: https://www.ie-net.be/clt

Permanente vorming

Een erkenning voor deze opleiding als permanente vorming voor EPB-verslaggevers en voor architecten werd aangevraagd. Meer info. Vul bij je inschrijving voor deze opleiding zeker je rijksregisternummer in als EPB-verslaggever of je stamnummer bij de Orde van Architecten!
 

Praktisch

Datum en tijdstip
Donderdag 9 november 2017, 9u30-17u

Locatie
Ecohuis Antwerpen, Turnhoutsebaan 139, 2140 Borgerhout - routeplanner
 

Inschrijven

Kostprijs (vrijgesteld van btw)
leden: € 224 
niet-leden: € 280

Kmo-portefeuille
Geniet 30 tot 40% korting op de opleidingsprijs via de kmo-portefeuille.

Vrije beroepen
Werkgevers of werknemers uit PC336 (vrije beroepen waaronder architecten) ontvangen via Liberform een premie van €60 per dag of €30 per halve dag opleiding. 

Onderwijs
Elke leerkracht van de afdeling Hout/Bouw van de derde graad kan zich gratis via Constructiv inschrijven.

Cursusvoorwaarden
Klik verder voor meer informatie over de cursusvoorwaarden