Vloerisolatie met gespoten PUR

25.04.2017

Wat kost dat ?

Wat is de kost vloerisolatie met gespoten PUR ? Dit is een vraag die heel vaak gesteld wordt. Daarom gaat Livios in een artikel in hun rubriek ”Wat kost dat? ‘ in op vloerisolatie met gespoten pur.

Prijs pur-vloerisolatie

Hoeveel kost je dit gemiddeld en wat komt er eventueel nog bij in de prijs?
En wat zijn de belangrijkste punten die je best in het achterhoofd houdt wanneer je je vloer gaat isoleren met PUR-schuim? Wat is de dikte? Wat heb je ervoor nodig? Wat kun je zelf doen? Hoe kies je een geschikte aannemer?

Je vloer isoleren kan op verschillende manieren. In dit artikel gaan we in op vloerisolatie met gespoten pur. Hoeveel kost je dit gemiddeld en wat komt er eventueel nog bij in de prijs? Luc Deceuninck van Isotrie legt uit.

Richtprijs: 20 euro per m²

“De uiteindelijke prijs is gebaseerd op de dikte van de isolatie en de oppervlakte van de werf. Gemiddeld mag je rekenen op 20 euro per m², exclusief btw."

Foto: Isotrie, Isolatie & Constructie

“Vandaag is 10 à 12 cm op het gelijkvloers de norm voor nieuwbouw. Maar de norm wordt elk jaar wat strenger. Voor passiefwoningen gaat de dikte al richting de 20 cm op de benedenverdieping, of zelfs meer.”

Foto: Isotrie, Isolatie & Constructie

"De kwaliteit van het afplakken bepaalt in grote mate mee het eindresultaat van de werf. Correcte pur-spuiters werken zelfs met aparte afplakploegen. Informeer je goed hierover.”

Foto: Isotrie, Isolatie & Constructie

"Vraag in de offertefase ook aan je aannemer of hij een ATG-attest kan voorleggen. Pas dan ben je zeker dat je een kwalitatieve PUR-spuiter over de vloer krijgt."

Foto: Isowit BVBA

“Ruwweg samengevat zijn je grote prijsbepalers de grondstof en de werkuren. De twee componenten die in PUR zitten, hebben een bepaalde prijs en die is redelijk in beweging. Voor de werken zelf heb je doorgaans een vrachtwagen met stroomgroep, een pomp en twee personen nodig.”

Hoe vertaalt zich dat op je offerte en factuur? “De uiteindelijke prijs is gebaseerd op de dikte van de isolatie en de oppervlakte van de werf. Gemiddeld mag je rekenen op 20 euro per m², exclusief btw. Dit voor een laag isolatie van 10 cm dik in een woning van 100 à 150 m². Installatiekosten en werkuren inbegrepen. Hoe meer vierkante meters er te isoleren zijn, hoe interessanter de eenheidsprijs.”

“Vandaag is 10 à 12 cm op het gelijkvloers de norm voor nieuwbouw. Maar de norm wordt elk jaar wat strenger. Voor passiefwoningen gaat de dikte al richting de 20 cm op de benedenverdieping, of zelfs meer.”
 

Wat komt erbij?

Welke elementen zitten nog niet inbegrepen in deze prijs? “Voor elke centimeter boven de tien, komt er gemiddeld 1,6 euro per m² bij in de prijs. Zit je met vloerverwarming? Dan moeten we de bovenkant van de isolatielaag vlak afschuren. Tel hier op 1,5 euro per m².”

“En dan is er nog het afplakwerk. De kwaliteit van het afplakken bepaalt in grote mate mee het eindresultaat van de werf. Correcte pur-spuiters werken zelfs met aparte afplakploegen. Informeer je goed hierover.”

“Zijn de muren al gepleisterd, dan moeten we deuren, ramen en muren afplakken. Hiervoor rekenen we ongeveer 1,3 euro per m² gespoten schuim bij aan. Als de pleisterwerken nog moeten gebeuren, is het alleen nodig om deuren en ramen af te tapen. In dat geval komt er meestal geen meerkost bij kijken.”

Als bouwheer kan je zelf nog wat besparen door de ondergrond alvast stofvrij te maken. Dit is een must voor de goede hechting van de isolatie aan de betonplaat. “Als de firma dit zelf moet doen, rekenen ze hier zo’n 1,50 euro per m² voor aan. Maar dit kan je dus makkelijk uitsparen.”

bron: Livios