Koolstoflandbouw, carbon farming
Het idee hierachter is dat landbouw niet alleen voedsel kan produceren, maar ook kan helpen bij het tegengaan van klimaatverandering door CO₂ op te slaan in plaats van uit te stoten.
Planten nemen CO₂ op uit de lucht via fotosynthese en gebruiken het om te groeien. Een deel van die koolstof komt terecht in de wortels, stengels en bladeren, maar ook in de bodem, bijvoorbeeld wanneer plantenresten vergaan of wanneer wortels stoffen uitscheiden die de bodem voeden. Als de bodem op de juiste manier beheerd wordt, kan die koolstof daar langdurig opgeslagen blijven.
Er zijn verschillende landbouwpraktijken die bij carbon farming horen, zoals het gebruik van bodembedekkers (cover crops), het verminderen van ploegen om de bodemstructuur te behouden, het aanplanten van bomen of struiken op landbouwgrond (agrobosbouw), en het verhogen van organisch materiaal in de bodem. Deze methodes helpen niet alleen bij het vastleggen van CO₂, maar verbeteren vaak ook de vruchtbaarheid van de bodem, de biodiversiteit en het waterbehoud.