Koolstofnegatief, koolstofpositief
Koolstofnegatief en koolstofpositief bouwen verwijzen naar de mate waarin een gebouw bijdraagt aan of juist helpt bij het verminderen van CO₂-uitstoot gedurende de hele levenscyclus.
De termen worden soms omgekeerd gebruikt, afhankelijk van de interpretatie: sommige bronnen beschouwen "koolstofpositief" als iets positiefs, in de zin dat een gebouw actief CO₂ verwijdert. In dat geval betekent koolstofpositief hetzelfde als koolstofnegatief. Het is daarom belangrijk om te verduidelijken wat precies bedoeld wordt in een bepaalde context.
Koolstofnegatief bouwen betekent dat een gebouw over zijn hele levensduur meer koolstof uit de atmosfeer opneemt dan het uitstoot. Dit kan worden bereikt door het gebruik van biobased materialen zoals hout, hennep of stro, die CO₂ opslaan tijdens hun groei, en door hernieuwbare energiebronnen zoals zonnepanelen en windenergie. Ook circulaire bouwtechnieken, waarbij materialen worden hergebruikt en minimaal worden bewerkt, dragen bij aan een koolstofnegatieve voetafdruk.
Koolstofpositief bouwen daarentegen houdt in dat een gebouw meer CO₂ uitstoot dan het compenseert. Dit gebeurt wanneer er veel energie-intensieve materialen zoals beton en staal worden gebruikt zonder compensatie, of als de exploitatie van het gebouw afhankelijk is van fossiele brandstoffen.