Regeneratief bouwen, regeneratie
Regeneratief bouwen is een benadering waarbij niet alleen wordt gestreefd naar duurzaamheid, maar waarin ook actief wordt gewerkt aan het herstellen en verbeteren van de natuurlijke omgeving.
Het gaat verder dan het verminderen van negatieve milieueffecten, en richt zich op het versterken van ecosystemen. In plaats van schadelijke invloeden, probeert regeneratief bouwen de natuur te bevorderen, bijvoorbeeld door CO₂ op te slaan, water te zuiveren of de bodem te verbeteren.
Een belangrijk aspect van regeneratief bouwen is het gebruik van circulaire en biobased materialen, zoals hout, hennep en leem, die hergebruikt kunnen worden of teruggegeven aan de natuur na hun gebruik. Gebouwen worden vaak ontworpen om energieneutraal of zelfs energiepositief te zijn, waarbij ze meer energie opwekken dan ze verbruiken, bijvoorbeeld door middel van zonnepanelen of geothermie.
Daarnaast wordt er bij het ontwerpen van gebouwen rekening gehouden met de natuur, door bijvoorbeeld het aanleggen van groendaken, het bieden van nestgelegenheden voor dieren en het implementeren van waterbuffering. Regeneratief bouwen zorgt ook voor een gezondere leefomgeving voor mensen, door bijvoorbeeld te zorgen voor voldoende daglicht, natuurlijke ventilatie en het gebruik van gezonde bouwmaterialen.
Deze benadering wordt steeds vaker toegepast, vooral als antwoord op de uitdagingen van klimaatverandering en de uitputting van natuurlijke hulpbronnen. Een voorbeeld van regeneratief bouwen is het Triodos Bank-kantoor in Nederland, dat modulair is opgebouwd met herbruikbare materialen en gericht is op het bevorderen van biodiversiteit.