Warmtepomp

Een warmtepomp is een warmtewisselaar en werkt op een vergelijkbare manier als een koelkast, maar dan in omgekeerde richting. In plaats van warmte uit het interieur van de koelkast naar buiten te transporteren, haalt de warmtepomp juist warmte uit een natuurlijke bron en brengt deze naar binnen.

Er zijn verschillende soorten warmtepompen, afhankelijk van de bron van de warmte. Een lucht-waterwarmtepomp haalt warmte uit de buitenlucht, een bodem-waterwarmtepomp (ook geothermische warmtepomp) haalt warmte uit de bodem via een systeem van leidingen die in de grond zijn geplaatst, en een water-waterwarmtepomp haalt warmte uit grondwater of oppervlaktewater.

Warmtepompen zijn zeer energie-efficiënt, omdat ze meer warmte leveren dan de hoeveelheid elektriciteit die ze verbruiken. Ze maken gebruik van het natuurlijke warmtepotentieel van de omgeving, wat ze veel duurzamer maakt dan traditionele verwarmingssystemen zoals gas- of olieketels. In sommige gevallen kan een warmtepomp ook omgekeerd werken, door koeling te bieden in de zomermaanden, waardoor het een veelzijdige oplossing is voor zowel verwarming als koeling.

Door de stijgende energieprijzen en het streven naar verduurzaming, worden warmtepompen steeds populairder, vooral bij de overgang naar hernieuwbare energiebronnen.

Opleiding Warmtepompen
Kunnen warmtepompen fossiele gebouwverwarming vervangen? Hoe integreer je een warmtepomp in een renovatie? Wat zijn de voor- en nadelen van elk type en hoe werken ze? In deze nieuwe opleiding krijg je antwoord op al je vragen, met tal van praktijkvoorbeelden.