Bouwdetails passief bouwen

Technische info voor de professional: bouwdetails, handleidingen, dwg-bestanden, 3D-animaties, ... voor lage energie en passiefbouw.

Pixii bouwde doorheen de jaren heel wat ervaring op met zeer energiezuinig en passief bouwen. In het kader van twee onderzoeksprojecten werd met steun van het Vlaamse gewest en Stad Gent en met de input van bouwprofessionals en andere partners, verschillende bouwdetails uitgewerkt die dienen als inspiratiebron voor jouw bouwpraktijk. Deze details zijn gratis en vrij te downloaden

 

Handleidingen en bouwdetails lage energie en passieve woningbouw

bouwdetails residentieel

Pixii / Passiefhuis-Platform en Vibe werkten in opdracht van Stad Gent handleidingen uit voor het bouwen van zeer energiezuinige woningen met bijzondere aandacht voor luchtdichting, koudebrugvrij bouwen, en met aanbevelingen voor een duurzame keuze van materialen. 

Zowel voor de traditionele massieve bouwwijze als voor houtskeletbouw werden handleidingen opgesteld voor zowel lage energie als voor passief. Elke handleiding bestaat uit een algemeen deel waarin dieper wordt ingegaan op de randvoorwaarden van de specifieke bouwwijze, een deel bestekteksten en een deel bouwdetails. Bovendien zijn de details ook als .dwg beschikbaar.

Deze handleidingen, de bouwdetails en de .dwg bestanden zijn vrij beschikbaar.

 

Pixii / Passiefhuis-Platform werkte binnen het Presti 5 project samen met een brede waaier aan bouwprofessionelen (architecten, aannemers, producenten, installateurs, kennisinstellingen, ...) bouwdetails uit voor een houtbouwsysteem met I-liggers en een massiefbouw systeem met buitengevelisolatieDeze technologiewijzers bevatten naast het uitgewerkte detail ook een uitwerking van de opbouw op de werf. Deze details zijn louter informatief en mogen dus niet zonder meer worden overgenomen in een concreet dossier. Gezien deze details werden opgesteld toen passief bouwen nog erg nieuw was op de Belgische markt, zijn er ondertussen heel wat nieuwe en efficiëntere oplossingen beschikbaar.

Handleidingen tertiaire passiefbouw

bouwdetails tertiair

Ook heel wat tertiaire gebouwen worden vandaag in de passiefstandaard gebouwd. Daarbij gaat het niet enkel over kantoren, maar ook over scholen, kinderdagverblijven, brandweer- of politiekazernes, ... Hoewel de basisprincipes beschreven in bovenstaande handleidingen ook voor deze tertiaire gebouwen overeind blijven, moet bij het ontwerpen van tertiaire bouwdetails naar een bredere waaier van vereisten worden gekeken. Denk maar aan de aanwezige thermische massa of de vereisten voor brandweerstand en brandveiligheid.

Daarom gaf de Stad Gent aan Pixii / Passiefhuis-Platform en Vibe de opdracht om een extra handleiding op te stellen voor passieve kantoorgebouwen, samen met twee extra sets bouwdetails. Beide sets bouwdetails vertrekken van een constructie in beton. De ene set kijkt daarbij naar een gevelconstructie in houtskeletbouw, de andere naar een meer traditionele gevel in metselwerk.

De handleiding, de bouwdetails en de .dwg bestanden zijn vrij beschikbaar.

3D-opbouw residentiële passiefbouw

Aansluiting hellend dak muur

Volg de opbouw van een passiefhuis van de eerste steen tot de afwerking, volledig uitgewerkt in 3D met bijhorende tekst en uitleg. Pixii/ Passiefhuis-Platform werkte een aantal 'bouwdetails' uit voor een houtbouwsysteem met I-liggers en een massiefbouw systeem met bepleistering op isolatie. Hierbij werd veel aandacht besteed aan het vinden van oplossingen die gerelateerd zijn aan de lokale bouwpraktijk. Voor verschillende knooppunten zie je hoe het passiefhuis stap voor stap wordt opgebouwd, van de ruwbouw tot de afwerking. Bij elke stap die getoond wordt, hoort een verduidelijkende tekst. Hierin worden de specifieke aandachtspunten afgelijnd, wordt gekeken naar het hoe en waarom, en is er aandacht voor de bouwpraktijk.

Ontdek het hier