Vermits men fictieve, geprojecteerde oppervlaktes moet ingeven voor koepels, worden de technische karakteristieken op volgende manier in rekening gebracht. Ter illustratie, zie volgende figuur.
Ingave Ug-waarde:
Aangezien de ingegeven beglaasde oppervlakte niet de reële is, dient men de in te geven Ug-waarde ook te corrigeren als volgt:
Ug,phpp= Ug.Areëel/Aprojectie
Met:
- Ug,phpp [W/(m²K)]: Equivalente U-waarde van de beglazing die men dient in te geven in PHPP;
- Ug [W/(m²K)]: U-waarde van de beglazing van de koepel;
- Areëel [m²]: Reële oppervlakte van de gebogen koepel;
- Aprojectie [m²]: Fictief vlak oppervlak van de beglazing
Tenzij aangetoond kan worden dat hier reeds rekening mee werd gehouden (via PHI-certificaat of rekennota) zal PHP/pmp altijd uitgaan van een niet-geprojecteerde en dus te corrigeren U-waarde. Een niet-gecorrigeeerde Ug-waarde van 2,5 W/(m²K) mag gebruikt worden als default-waarde indien de koepel uit minstens 3 lagen bestaat. Voor enkelwandige en dubbelwandige koepels mag men respectievelijk een default-waarde van 7 W/(m²K) en 3,6 W/(m²K) gebruiken.
Ingave
-glasrand
Aan de rand komen de verschillende transparante lagen bij elkaar waardoor er een verhoogde warmtestroom zal plaatsvinden. Een default-waarde voor een 3-lagige koepel voor dit extra warmteverlies is 0,1W/(mK). De berekenaar/leverancier kan er eventueel ook voor kiezen om dit extra warmteverlies samen te nemen met de verliezen doorheen het profiel en/of opstanden. De berekeningen dienen steeds te gebeuren met een gevalideerd koudebrugsimulatieprogramma.
Ingave Uf-waarde:
Warmtestroom doorheen het profiel.
Ingave
-inbouw:
De volledige dakopstand wordt ingegeven als een psi-inbouw-waarde. Deze wordt als volgt berekend:
met:
totaal[W/m]= de totale warmtestroom doorheen de volledige knoop, berekend volgens NBN EN ISO 10211, waarbij de regels van het document << gevalideerde numerieke berekening >> worden gevolgd. Het frame-gedeelte van de lichtkoepel kan daarbij op dezelfde wijze als bij ramen worden vervangen door een blokje met equivalente warmtegeleidingscoëfficiënt λ’, bepaald als:
met
- a [m]: Diepte van het kader van de lichtkoepel;
- Udak [W/(m²K)] : Warmtedoorgangscoëfficiënt van het dak;
- ldak [m] : Lengte van het gemodelleerde dak, waarbij de afmetingen worden bepaald op dezelfde wijze als de bepaling van de verliesoppervlakken zoals gebruikt in de PHPP-berekening.
- Uf [W/(m²K)]: U-waarde van het profiel
- bf [m]: Breedte van het profiel

[K]: Temperatuurverschil tussen binnen en buiten
Gepubliceerd op 18/12/2013