Eurabo en partners ontwikkelen lokaal ecobouwmateriaal
Op het industrieterrein Pont West in Ronse hebben drie KMO's waaronder Eurabo een veelbelovende samenwerking opgezet. Eurabo is een groothandel in hernieuwbare bouwmaterialen, Biosynergy ontwerpt installaties voor bedrijven die hun biomassa willen gebruiken voor groene energie en Houtzagerij Remi Ryckeboer verwerkt voornamelijk hout uit bossen in de Benelux.
België importeert nog altijd massa's hout uit de hele wereld terwijl het lokaal populierenhout met scheepsladingen exporteert. Werken met inheems hout dat wordt aangeplant en gerooid volgens een correct bosbeheerplan heeft uiteraard een veel lagere ecologische voetafdruk. Gelukkig is de perceptie dat populier minderwaardig hout is, aan het kantelen. En net als hennep en wilg is populier niet alleen een snelle groeier, maar ook een gewas dat bodemverontreiniging kan helpen opruimen. Voor de aanplant van populier kijken de ondernemingen naar vervuilde gronden in de nabije regio en heel Vlaanderen.
Een eerste spinoff en product van het samenwerkingsverband zijn planchetten van populier, geproduceerd door Eurabo. Na verzaging worden die thermisch gehard zodat ze ondoordringbaar zijn voor vocht en geschikt voor gevelbekleding - en dus een perfect alternatief voor tropisch hardhout.
Tegelijk hebben de partners bestudeerd hoe ze hun productieprocessen kunnen verduurzamen door samen te werken. Zo verwerkt Biosynergy het niet-recycleerbare houtafval van Eurabo in een biomassaketel, aangekoppeld aan een warmtenet, waarvan Remi Ryckeboer de warmte gebruikt voor zijn houtdroogactiviteit. Ook andere bedrijven maken gebruik van de groene warmte.
De samenwerking is een schoolvoorbeeld van een werkzaam economisch circulair systeem, met als elementen lokaal grondgebruik, lokale grondstoffen, duurzaam afvalbeheer en hernieuwbare energie.
Meer informatie: https://www.voka.be/nieuws/drie-houtgerelateerde-kmos-uit-ronse-ontwikkelen-samen-lokaal-en-ecologisch-bouwmateriaal