Is hergebruik betaalbaar?

Hergebruik vraagt opnieuw energie, en de onvermijdelijke bijbehorende CO2-uitstoot, om de bouwelementen te demonteren, op te slaan, transporteren enzovoorts. Anders gezegd, wat zeggen de cijfers wanneer we een lineaire waardeketen proberen te vervangen door een circulair model? Blijft het betaalbaar?

Pixii Opleiding Circulair Bouwen
Kom te weten wat circulair bouwen allemaal inhoudt, waarom het de volgende bouw(r)evolutie is en hoe je zelf circulair kan gaan ontwerpen en bouwen.


Genomineerd voor Vlaamse Scriptieprijs
Imka Laeremans en Elise Masschelein (faculteit Ingenieurswetenschappen en Architectuur UGent) onderzochten in hun thesis "De lbSN woning heropgebouwd: Analyse van het hergebruikpotentieel en de financiële haalbaarheid (2024)" of hergebruik van materialen toelaat betaalbare  woningen te bouwen." Promotoren waren Marijke Steeman, Lionel Devlieger en Katrien Devos. De thesis werd genomineerd voor de Vlaamse Scriptieprijs 2024. 

Samengevat moet de kost van de ontmanteling, verwerking, transport en opslag kleiner zijn dan de marktwaarde van het recuperatieproduct. 

De rentabiliteit hangt ook af van de betrokken partij. Voor een eindklant is die anders dan voor een sloper-aannemer. Voor tien geselecteerde bouwmaterialen werden deze twee perspectieven geanalyseerd aan de hand van een case study: de lbSN woning door BLAF Architecten.

Deze case kadert binnen een ruimer onderzoek van BLAF Architecten, ondersteund door VLAIO en de Verbeke Foundation. Een jonge passiefwoning zal worden ontmanteld en in de mate van het mogelijke identiek worden heropgebouwd in het openluchtmuseum Verbeke Foundation.

Via de link hieronder vind je meer gedetailleerde informatie en kan je de thesis in haar geheel downloaden.

 Naar het artikel >>