Regie der Gebouwen introduceert CO2-prestatieladder

De Regie der Gebouwen, de vastgoedbeheerder van de federale staat, voert vanaf 2025 een CO2-prestatieladder in bij de gunning van overheidsopdrachten. De invoering zal gefaseerd verlopen.

Regie der Gebouwen introduceert CO2-prestatieladder
Foto jvh/Pixii

Bij opdrachten met een geraamde waarde vanaf 1 miljoen euro (ex. btw) worden bedrijven die meedingen ook beoordeeld op hun CO2-prestaties. De invoering van dit criterium verloopt gefaseerd. Bij beoordeling van het prijscriterium voor een overheidsopdracht zal een fictieve korting worden aangerekend op de inschrijvingsprijs, waardoor de klassering van de offerte verbetert.

De CO2-Prestatieladder is een certificatieschema en managementsysteem met als doel de CO2-uitstoot te reduceren. Bedrijven die beschikken over een certificaat zijn namelijk verplicht om voortdurend te verbeteren op vlak van CO2-uitstoot.

Om bedrijven te stimuleren om hun CO2-uitstoot te reduceren en dit met een betrouwbaar certificaat aan te tonen, zal de Regie der Gebouwen vanaf 2025 dit certificatieschema gebruiken bij de gunning van overheidsopdrachten.

De figuurlijke ladder bestaat uit vijf treden en hoe hoger een bedrijf daarop staat, hoe verregaander de maatregelen en acties zijn die het onderneemt. De certificatie heeft betrekking op het bedrijf op zich en dus niet op een bepaald product of een proces. De genomen maatregelen en acties werken uiteraard wel door naar de opdrachten en werkzaamheden die het bedrijf uitvoert en de processen die het hanteert.

Als alternatief voor de certificatie op bedrijfsniveau, is ook een certificatie op opdrachtniveau mogelijk. 

Meer informatie vind je hier.