Laten we er eentje uitlichten, namelijk de wisselspanning (AC, alternating current) op ons huiselijk elektriciteitsnet. Historisch gezien kunnen we kort zijn. Als we vandaag van nul konden beginnen, zou ons distributienet er helemaal anders uitzien. Systemen die hernieuwbare energie opwekken, zoals windmolens en fotovoltaïsche panelen, wekken energie op onder de vorm van gelijkstroom (DC, direct current), maar onze huizen zijn voorzien van een wisselstroomnet. Alle apparaten zoals strijkijzers, radio's, wasmachines enzovoorts krijgen AC-stroom binnen. Nochtans werken veel elektrische apparaten op gelijkstroom. In dat geval zal een converter in het toestel of in een adapter de elektriciteit terug omzetten van wisselstroom naar gelijkstroom.
Wie thuis of lokaal energie produceert, heeft dus een omvormer nodig die de geproduceerde gelijkstroom omzet naar wisselstroom om de stroom op het net te krijgen. Je bent nog slechter af als je je zonnepanelenenergie eerst nog in de batterij van je wagen opslaat om ’s avonds te gebruiken in huis (vehicle-to-grid). Deze dans kost extra (omzettings)energie en vertaalt zich in een aanzienlijk rendementsverlies van de hernieuwbare energie-installatie.
Alhoewel het energienet niet meteen de switch zal maken ligt DC-technologie als energiebron in woningen echt niet meer veraf. Onderzoeker en UCLL-docent Peter Van Hout schreef een interessant rapport over gelijkspanning en de meerwaarde van DC-technologie in een woonomgeving. Dat deed hij in het kader van een Interreg-project rond Energieneutraal Levensloopbestendig Bouwen (ENLEB) waarbij in Vorselaar het Huis van Bockstal gerenoveerd werd. Het werd een BEN-renovatie waarvan één unit voorzien werd van een DC-netwerk en tegelijk een gebruikelijk 230V AC-netwerk.
Uit het onderzoek blijkt een absolute meerwaarde van gelijkstroom voor residentiële woningen, met als belangrijkste argumenten gebruiksgemak, efficiëntie, bevoorradingszekerheid en rationeel energieverbruik. En uiteraard zal de lagere energiefactuur velen als muziek in de oren klinken.
Je vindt de studie terug via onderstaande link:
https://www.kampc.be/duurzaam/projecten/enleb/startpagina/downloads > selecteer 'Meerwaarde DC-technologie'.