‘G-sport’-centrum Peerdsbos behaalt eerst passiefcertificaat van de provincie Antwerpen

Type
Nieuwbouw
Locatie
België, Brasschaat
Bouwjaar
2018
Opdrachtgever
Provincie Antwerpen
Functie
Niet-woongebouw
Constructietype
Houten constructie
Constructiemethode
Gemengd (deels geprefabriceerd)
Energie-efficiëntie
Passief
Status
Opgeleverd

Met het sportcentrum Peerdsbos realiseert de provincie Antwerpen haar eerste gecertificeerd passiefgebouw. En dat is niet de enige blikvanger: dit provinciaal sportcentrum in Brasschaat is een ‘G-sport’-expertisecentrum dat voor de volle honderd procent toegankelijk is voor sporters met en zonder een handicap.

Bekijk hier het filmpje


Met dit vervangbouw-project Peerdsbos realiseert de provincie Antwerpen haar eerste gecertificeerd passiefgebouw! Het voldoet aan alle eisen van het passiefhuis-certificaat en is bovendien volledig rolstoeltoegankelijk. De eerste fase van de renovatiewerken liep van mei 2016 tot eind augustus 2016. In september stak de provincie de eerste spreekwoordelijke schop in de grond voor de tweede fase: de bouw van het nieuwe gebouw aan de bestaande sporthal. Bovenstaand filmpje gunt je een blik op dit bouwproces. Door de keuze voor een houtskeletbouw, stond het nieuwe gebouw na amper één maand recht. De nieuwe cafetaria geeft zicht op alle sportaccommodaties, terwijl het terras van de cafetaria uitgeeft op het voetbalveld.

Van G-proof kleedkamers tot interieur voor slechtzienden

Peerdsbos is een inclusief sportcentrum dat dé referentie wil zijn voor toegankelijk sporten, kortom: een sportcentrum waar iedereen welkom is! Daartoe maakten de verouderde delen van de bestaande gebouwen plaats voor een vervangbouw van één bouwlaag. De nieuwe gelijkvloerse accommodaties omvat een ruime cafetaria, sportzaal, EHBO-lokaal, acht kleedkamers waarvan vier G-proof, scheidsrechterkleedkamers, het nodige sanitair … alle voorzien van specifieke voorzieningen voor rolstoelgebruikers: denk aan aangepaste deurbreedtes met minimale  doorgangsbreedte van 100 cm, de aanwezigheid van vrije draaicirkels, geen abrupte niveauverschillen of treden, vlakke verhardingen, contrasterende kleuren, 7 extra G-parkeerplaatsen enz.

In de nieuwe omnisportzaal is er vaste belijning voor goalbal en torbal: twee balsporten specifiek voor personen met een visuele handicap. De wanden zijn er ook afgewerkt met akoestische panelen: dat is belangrijk voor blinden of slechtzienden omdat zij bij deze balsporten afgaan op hun gehoor, om zo het belletje in de bal te horen. Maar ook voor kinderen met ADHD of autisme is het van belang om zo externe prikkels te beperken.

Passieve sporthal

Het sportcentrum scheert ook op vlak van energiezuinigheid hoge toppen. Het passiefcertificaat – uitgereikt door Pixii – Kennisplatform Energieneutraal Bouwen - staat garant voor een uiterst hoog energetisch ambitieniveau. Tijdens het grootste deel van het jaar heerst er in dit passiefgebouw een comfortabele binnentemperatuur zonder te verwarmen en zonder te koelen.

Enkele technische gegevens op een rij:

  • Geconditioneerde vloeroppervlakte: 1250 m²
  • Compactheid: 1,75m
  • Houtskeletstructuur voor wanden en plat dak, de houtskeletstructuur voor de gevels werd opgevuld met minerale wol
  • U-waarden:
    • Gevels: 0,12 W/m²K
    • Platte daken: 0,07 W/m²K
    • Vloer op volle grond: 0,14 W/m²K
    • Gemiddelde U-waarde ramen en deuren: 1,05 W/m²K
  • Zonwering d.m.v. screens
  • Geen actieve koeling
  • Zonnecollectoren voor sanitair warm water
  • Verwarming d.m.v. gascondensatieketel en vloerverwarming
  • Ventilatie d.m.v. luchtgroepen met warmterecuperatie met hoog rendement
  • Energiezuinige LED-verlichting
  • Enkele grote lichtstraten brengen meer daglicht in het gebouw

Integratie in de natuur
Het nieuwe volume met één bouwlaag heeft een kleinere visuele impact dan het voormalige gebouw, waardoor het ook beter aansluit bij het groene karakter van de omgeving. Ook het materiaalgebruik – de achter- en zijkanten van het gebouw zijn voorzien van houten gevels, samengesteld uit houten platen – draagt bij tot een goede integratie in het groendomein. Het hout contrasteert bovendien met het antraciet schrijnwerk.

Buiten de vervangbouw werden er nog twee extra constructies voorzien. Enerzijds een glazen onthaalgebouw en verbindingsgang met een lichte en transparante uitstraling. Anderzijds is er een uitleendienst en opslagplaats voor sportmateriaal gekoppeld aan de sporthal, met dezelfde gevelbekleding als de vervangbouw (hout). Het regenwater van de daken van alle nieuwe gebouwen wordt opgevangen in regenwaterputten en vervolgens gebruikt om de toiletten te spoelen.

Het Provincieteam
Het project is een eigen realisatie, waar verschillende collega’s van de provincie Antwerpen (departement Logistiek) aan hebben gewerkt: Valeria Lopez als architect, Katrien Meyns als duurzaamheidsexpert, Liesbeth Staepels en Sander Verduyn als ingenieurs technieken.