Cohousing BORSBEEKSTRAAT

Type
Nieuwbouw
Locatie
België, Antwerpen
Bouwjaar
2016
Functie
Woongebouw
Constructietype
Gemengde constructie
Constructiemethode
Op de werf
Energie-efficiëntie
Lage energie
Status
Opgeleverd

Nieuwbouw van een cohousing voor 3 gezinnen.

Een oud meubelatelier in de 19de eeuwse gordel van Borgerhout wordt afgebroken en vervangen door een kleinschalig co-housingproject met 3 appartementen, een studio en collectieve leefruimte, bergingen en tuin. De collectieve leefruimte op het gelijkvloers vormt de kern van het project: het samenleven speelt er zich op een transparante manier af tussen straat/buurt en de collectieve achterliggende tuin. Erboven worden de woningen gestapeld volgens de specifieke eisenpakketten van hun bewoners. De centrale trapkoker biedt inkomdeuren zowel naar de dag- als nachtgedeeltes van de woningen: hierdoor is een latere opdeling in kleinere units probleemloos mogelijk en krijgt de trap binnen de huidige configuratie het karakter van een trap in een grote collectieve gezinswoning.  
De specifieke doorsnede met hogere leefruimtes, lagere slaapruimtes en de half-ondergrondse collectieve berging en technische ruimte, levert een gevel die de effectieve 4 bouwlagen verzacht: één zijde toont ze letterlijk alle 4, de andere zijde toont er slechts 2, dmv de hogere plint en het dakterras. De gevel versterkt deze desoriëntatie door het spel met raamhoogtes,  doorlopende betonlateien en raamdorpels. De gevelopbouw is een omkering van de traditionele versie: snelbouwsteen wordt de gevelafwerking en erachter komt een niet-dragende houtskeletwand met hoogwaardig isolatiepakket. De low-budget gevelafwerking wordt aangevuld met dorpels en dekstenen in gelazuurde keramiek, zoals die als accent in de 19de eewse context vaak voorkomen.      
Het project zet hoog in op het vlak van ecologie en duurzaamheid: een kloeke compacte bouwvorm met zeer compacte individuele wooneenheden, materiaalkeuzes binnen nibe-milieuclassificatie 1-2 en vibe erkenning van de verwerkte materialen.

 • Doel

  • Belangrijkste aandachtspunten : ecologie en duurzaamheid met een minimale milieu-impact van de gebruikte materialen

 • Architectuur

  • Structuur : gevels = houtskeletbouw met parament - isolatie cellulose ingeblazen, verdiepingsvloeren = welfsels met droge vloeropbouw, invulwanden = houten structuur met fermacell beplating

 • Technieken

  • Balansventilatie bijverwarmd met radiatoren

  • Warm water via zonneboiler

  • Verlichting op laagspanning