Energetische renovatie in Turnhout

Type
Renovatie
Locatie
België, Turnhout
Bouwjaar
2016
Functie
Woongebouw
Constructietype
Gemengde constructie
Constructiemethode
Op de werf
Energie-efficiëntie
E60 bij renovatie
Status
Opgeleverd

Door de jaren heeft de woning uit ca 1950 verschillende aanbouwsels gekregen. De energetische renovatie verbindt de verschillende elementen tot één geheel door er een houten jasje omheen te slagen. De hedendaagse architectuur integreert zich perfect in de landelijke omgeving.

Deze woning is gelegen in agrarisch gebied. Het karakter van de omgeving bestaat uit landerijen met enkele oude hoeves, omzoomd met een bosrand. De woning werd in de loop der jaren verschillende malen verbouwd en uitgebreid.  Om de nieuwe uitbreiding (leefkeuken en overdekt terras) architecturaal op te vangen werden de verschillende aanbouwen als één geheel afgewerkt. Op die manier ontstond een houten volume dat tussen het hoofdhuis en de schuur slingert en de twee met elkaar  verbindt. De verschillende daken sluiten op elkaar aan in één vloeiende beweging.

Het hoofdhuis werd ontmanteld, geïsoleerd en ingepakt met een gekaleide bakstenen gevel. De specifieke hedendaagse architectuur van de uitbreiding staat in relatie met de authentieke vormgeving. De landelijke uitstraling wordt versterkt door de houten shingles van de aanbouw.

De woning en het sanitair water worden verwarmd met een houtkachel, aangesloten op een groot buffervat. Het buffervat voedt de bestaande radiatoren van de woning en is tevens aangesloten op een zonnecollector.  Hierdoor kan de houtkachel voor het grootste deel van de warmte zorgen in de winter, terwijl de zonnecollector zijn deel doet in de zomer. PV-panelen dekken tenslotte het grootste deel van het elektriciteitsverbruik van het gezin.

De luifel aan de achterzijde laat de lage winterzon tot diep in de leefruimtes binnenschijnen en zorgt voor voldoende schaduw in de zomerperiode. Het overdekte terras wordt op deze manier een aangename plek, zowel in de zomer als in de winter.