Kasteel Boekenberg, cohousingproject voor senioren.

Type
Renovatie
Locatie
België, Antwerpen, Deurne
Bouwjaar
tussen 1751 en 1755, 2018 - ...
Bouwpartners
Opdrachtgever
Symbiosis vzw
Functie
Woongebouw
Constructietype
Gemengde constructie
Constructiemethode
Gemengd (deels geprefabriceerd)
Energie-efficiëntie
E60 bij renovatie
Status
Ontwerp

Herbestemming van een beschermd monument tot cohousingproject voor senioren vanaf 50 jaar.

In samenwerking met Polygoon Architectuur, Steenmeijer Architecten, Macobo-Stabo.

Kasteel Boekenberg is beschermd als monument en is gelegen in een beschermd cultuurhistorisch landschap. Het rococogebouw werd in het midden van de 18de eeuw ontworpen door architect Jan Pieter van Baurscheit als hof van plaisantie. Het geheel ademt de speelsheid en de frivoliteit van rococo uit, maar wel binnen een sterk geordende structuur van symmetrie en vista’s.

Het kasteel wordt omgevormd tot een samenwoonproject voor senioren vanaf 50 jaar. Er worden 9 compacte wooneenheden voorzien, aangevuld met gemeenschappelijke ruimtes zoals o.a. een eetkeuken, een ontmoetings- en leefruimte, gasten- en zorgkamers, wasruimte, fietsen- en afvalberging en een terras. Het project zal daarenboven ook een maatschappelijke buurtfunctie vervullen zoals leesclubs of boekencafés in de geest van de oorspronkelijke literaire salons. Op die manier wil het project een positieve impact realiseren binnen de omgeving en de oorspronkelijke betekeniswaarde als plek van rust en plezier herstellen.

Hoewel het kasteel en zijn interieur doorheen de tijd vrij ingrijpend werden aangepast, maken nog een aantal kenmerken de principes van de 18de-eeuwse wooncultuur afleesbaar: samenhang, harmonie, hiërarchie en verhouding zijn daarin belangrijke begrippen. Het project voorziet in de zachte omvorming van het monument, waarbij de historische principes zoveel mogelijk hersteld worden door het wegnemen van storende toevoegingen en de oorspronkelijke basisstructuur en ornamenten terug bloot te leggen. De nieuwe ruimte-indeling wordt uitgedacht vanuit de erfgoedwaarde: de belangrijkste semipublieke en meest collectieve ruimtes worden voorzien op het gelijkvloers, rondom de historische centrale hoofdas van aan de toegangspoort richting de centrale vijver achteraan het park. Ook de wooneenheden krijgen een divers karakter in de geest van de beschikbare ruimtes waarin ze ingevuld worden. Alle nieuwe toevoegingen zijn een eigentijdse herinterpretatie van authentieke elementen, materialen of opvattingen. De gevels van het bijgebouw worden geherstructureerd volgens de oorspronkelijke compositie en maatvoering.