Passiefhuis zonder isolatiemateriaal in Schorisse

Type
Nieuwbouw
Locatie
België, Schorisse
Bouwjaar
2016
Opdrachtgever
Stein Meulenijzer
Functie
Woongebouw
Constructietype
Metselwerk
Constructiemethode
Op de werf
Energie-efficiëntie
Passief
Status
Opgeleverd

Een passiefhuis met gigantische glaspartijen en een haardcassette. En bovendien zonder toevoeging van isolatiematerialen!

Bouwheer en architect Stein Meulenijzer tekende voor het ontwerp van zijn passiefhuis. Net als zijn vader Yves Meulenijzer, die voor zowat de volledige bouw van de woning zorgde, is hij overtuigd van het belang van duurzaam bouwen. Yves Meulenijzer: “Mijn eigen vader experimenteerde vroeger al met windmolens; het verheugt me dat Stein het groen engagement van ons heeft overgenomen.” Beide staan dan ook 100% achter de keuze voor cellenbeton van Cellumat. Dat is samengesteld uit 100%natuurlijke grondstoffen, wordt geproduceerd met een minimum aan energie en is bovendien 100% recycleerbaar.

Uitzonderlijke isolatie zonder isolatiematerialen

Yves Meulenijzer, wiens eigen woning ook met cellenbeton is gebouwd, is niet alleen geëngageerd, hij is ook gepassioneerd door bouwtechniek. “Door te bouwen met de PASSIFBLOC+ van Cellumat kunnen we bewijzen dat het mogelijk is om passief te bouwen zonder isolatiematerialen. Wat mij betreft wordt er binnen het passiefgebeuren te veel gefocust op het isoleren van de bouwschil, terwijl het dus ook perfect zonder kan. ” Dat kan dankzij de uitzonderlijke thermische isolatie van de PASSIFBLOC+ (λ-waarde van 0,065 W/mK), waardoor U-waarden tot 0,11 W/m²K mogelijk worden. De passiefwoning in Schorisse beoogt een energieverbruik van 13-14 kWh/m² per jaar voor de verwarming, en ze zal passief gecertificeerd worden.

Atypische passiefwoning

Verwarming en koeling van de woning zullen gebeuren via een Canadese put en bodemwarmtewisselaar, zoals soms het geval is bij een passiefhuis, maar op andere vlakken wordt het huis Meulenijzer geen ‘klassiek passiefhuis’. Zo heeft het enorme ramen, uitgevend op alle windrichtingen. “Dit wordt grotendeels gecompenseerd door de uitstekende thermische inertie van de PASSIFBLOC+”, aldus Yves Meulenijzer. 

De haardcassette met opgebouwde CV-ketel is atypisch voor een passiefwoning. Deze zal niet zozeer voor verwarming zorgen, wel voor de productie van warm water. Ook hier bedacht Meulenijzer samen met de fabrikant een systeem met dubbele klep en een luchtdichte en koudenbrugvrije doorvoer. Yves Meulenijzer: “Een open, interactieve relatie met mijn leveranciers is voor mij cruciaal, en ook daarin heeft Cellumat mij niet teleurgesteld, integendeel. De commerciële en technische diensten stonden steeds klaar met advies, en ook op de werf zelf kon ik meermaals op technische ondersteuning rekenen. Er was sprake van een heus partnership, wat de werkzaamheden alleen maar ten goede is gekomen.”