Passieve sporthal De Zande te Beernem

Type
Nieuwbouw
Locatie
België, Beernem
Bouwjaar
2011
Bouwpartners
Functie
Niet-woongebouw
Constructietype
Gemengde constructie
Constructiemethode
Gemengd (deels geprefabriceerd)
Energie-efficiëntie
Passief
Status
Opgeleverd

Sportinfastructuur met een dubbel gebruik. Het project werd genomineerd voor verschillende prijzen.

Functie

De passieve sporthal is de tweede fase van het masterplan en volgt na de realisatie van de school. In nauw overleg met de gemeente werd besloten om de sportinfrastructuur een dubbel gebruik te geven en deze zowel ten dienste te stellen van de jeugdinstelling als deel te laten uitmaken van de openbare gemeentelijke sportinfrastructuur.
 

Situering

Het gebouw neemt een belangrijke plaats in binnen de omgeving. De verhoudingen zijn gebaseerd op deze van de naastgelegen schuur, die in de derde fase van het masterplan grondig gerenoveerd zal worden. Ze zal een (deels) publieke en centrale invulling krijgen.
 
De specifieke ligging van de sporthal - tussen de drukke St.-Andreaslaan en het ‘rechte pad’ op de site van de jeugdinstelling - is zowel symbolisch als fysisch een belangrijk gegeven. Het gebouw belichaamt namelijk een ‘brug’ of overgang tussen het tijdelijke verblijf binnen de jeugdinstelling en de terugkeer naar het publieke en dagelijkse leven. Sportieve activiteiten zijn een noodzakelijk onderdeel binnen de begeleidingsprogramma’s van de jongeren. Sport is een katalysator om de stressfactoren te reduceren en een overgang naar een leven buiten de instelling geleidelijk te helpen verlopen.
 
De sporthal heeft twee ingangen: een publieke inkom aan de straatkant en een beschermde toegang - dichtbij de school - die voor een nauwe verbinding zorgt tussen de lessen en de sportactiviteiten.
 
Tijdens de schooluren maken de meisjes gebruik van de sportaccommodatie, terwijl de sporthal voornamelijk ’s avonds en in het weekend publiek opengesteld wordt voor de inwoners van de gemeente.
 
Het project was vaak genomineerd voor prijzen:
  • Awards van de Belgische Architectuur 2011 - laureaat Isolatieaward
  • Open Oproep Vlaams Bouwmeester - laureaat
  • Awards van de Belgische Architectuur - laureaat Energie-Award - 2007