Villa Sanseveria
Situering
Het huis is gelegen in de heuvels van de Vlaamse Ardennen en elk jaar passeren heel wat voorjaarskoersen aan het vakantiehuis (Ronde van Vlaanderen , omloop het Nieuwsblad,…). Ook de RetroRonde van Vlaanderen passeert vlakbij.
Het huis is dus ideaal gelegen voor mooie fietstochten door het prachtige landschap. Ook wandelaars die houden van een stevige wandeling komen hier aan hun trekken.
Meer info op www.villasanseveria.be
De start van ons verhaal
April 2014: we hebben het ideale huis gevonden: een woning uit de jaren ’60 met koterijen, in het hartje van de Vlaamse Ardennen. Geen isolatie, enkel glas, een verouderde technische installatie en een steenoude ventilator in de keuken. De woning heeft geen onderdak, het houten schrijnwerk heeft geen rubberdichting, een blowerdoor heeft geen zin: de luchtdicht(?)heid ligt ver boven de 12/h. “Zo lek als een mandje”, dat waren de woorden van ithodaalderop toen we een rondgang deden om te kijken waar we welke technieken gaan plaatsen.
Het grote pluspunt: als we de koterijen wegdenken is het een (bijna) vierkant bouwvolume met een zadeldak, deze woning is het ideale slachtoffer voor een totaalverbouwing tot BEN.
De mooie ligging van de woning was uiteraard een doorslaggevend element. We willen onze vakantiegangers een droomverblijf in hartje Vlaamse Ardennen aanbieden. De indeling voldoet al voor 80 % aan onze behoeften: de eet- en zitplaats zijn voldoende ruim en er zijn vier mooie slaapkamers.
Na een korte brainstorm is ook de naam geboren: “Villa Sanseveria”, verwijzend naar deze typische plant van de jaren ’60.
Gebouwschil: de warme muts
De eerste grote stap was bepalen hoe we de goede isolatielaag gaan aanbrengen. Er is geen rooilijn, de woning staat ook voldoende ver van de perceelgrenzen, we kiezen dus voor buitenisolatie. Tegen de bestaande gevelsteen komt een jas van 18 cm glaswol (Mupan Façade van isover) die we afwerken met een luchtspouw en een nieuwe gevelsteen. De nieuwe isolatiewaarde scoort een pak beter dan de norm voor BEN nieuwbouw: de totale muur komt nu op U-waarde 0,14 W/m²K!
In het dak kiezen we voor 36 cm isolatie, goed voor U-waarde 0,10 W/m²K. Ook de vloer kunnen we isoleren tot een U-waarde 0,24 W/m²K en het buitenschrijnwerk krijgt drievoudig glas met U-waarde 0,5. Al deze oplossingen voldoen ruimschoots aan de BEN-definitie!
Verder kiezen we ook voor balansventilatie met warmterecuperatie van het merk ithodaalderop. Hiermee recupereren we 81% van de warmteverliezen voor hygiënische ventilatie. Met deze maatregelen daalt de netto energiebehoefte voor verwarming tot 23 kWh/m² per jaar, dit is 3 keer beter dan de wettelijke verplichting voor een Bijna Energie Neutrale woning (70 kWh/m² per jaar).
De technieken
Het resultaat van de goede isolatiejas en de efficiënte ventilatie is het lage energieverlies: volgens de warmteverliesberekening hebben we slechts 4400 watt nodig om onze vakantiewoning van 250 m² te verwarmen.
De keuze is dan ook rap gemaakt: dit is ideaal voor een verwarming op lage temperatuur. Op het gelijkvloers gaan alle vloeren eruit, hier komt vloerverwarming. Op de verdieping blijven de vloeren liggen, hier gaan we voor ventilo-convectoren. De watertemperatuur is berekend op 35° vertrek en 30° retour, ideale temperaturen voor een geothermische warmtepomp.
Er zijn 2 badkamers, eentje met een douche en eentje met een bad/douche combinatie. Om voldoende sanitair comfort te geven voor 8 gasten kiezen we voor een 300 liter boiler en een warmtepomp van ithodaalderop. Met de elektriciteitsproductie van onze 12 PV-panelen dekken we het verbruik van de warmtepomp volledig.
De nieuwe EPC-waarde is nu 37 kWh/m²jaar (E-peil 22), dit is slechts een peulschil van een jaar geleden! Onze vakantiewoning is nu in hart en nieren Bijna Energie Neutraal.