Opleiding Warmtepompen

Kunnen warmtepompen fossiele gebouwverwarming vervangen? Hoe integreer je een warmtepomp in een renovatie? Wat zijn de voor- en nadelen van elk type en hoe werken ze? In deze nieuwe opleiding krijg je antwoord op al je vragen, met tal van praktijkvoorbeelden.

De opleiding richt zich tot architecten, EPB-verslaggevers, renovatiecoaches, aannemers en geïnteresseerde particulieren. Ze biedt een breed spectrum van gedetailleerde informatie over warmtepompen, zonder diep in te gaan op berekening en dimensionering.

Ze informeert en geeft handvatten om binnen het veranderend energielandschap gefundeerd keuzes te maken tussen de opties om elektrisch te verwarmen/warm water op te wekken. Daarnaast is een gedegen uitleg over de werking en onderdelen onmisbaar. Met een begrip van het concept warmtepomp en hoe deze is opgebouwd, is er voldoende achtergrond om de soorten warmtepompen te begrijpen en de voor- en nadelen te kaderen.

We laten alle mogelijke technologieën rond de warmtepomp aan bod komen, ook wanneer de technologie volgens Pixii niet de ‘best practice’ is. Bepaalde situaties kunnen een specifieke aanpak vragen, waardoor het vooral belangrijk is de mogelijkheden te kennen en per project een volledige afweging te maken.

Nadien gaan we meer in op de parameters die de keuze zullen bepalen. In een reeks thema’s maken we een vergelijking tussen verschillende types warmtepompen mogelijk. Elke keuze heeft zijn gevolgen. Het is belangrijk om ook de negatieve kanten te belichten. We maken de link met de praktijk en halen voorbeelden aan van waar een specifieke warmtepomptechnologie toegepast werd en wat mogelijke oplossingen zijn. Vervolgens lichten we nog een aantal praktische tools toe.

Doelpubliek

Architecten, ingenieurs, energiedeskundigen en EPB-verslaggevers.

Lesgevers

Uldrik Brondeel is technisch adviseur die zich toelegt op projectwerk, advies en het ontwikkelen en geven van opleidingen. Uldrik is bouwkundig ingenieur (HOGent) en heeft een ruime ervaring opgedaan in de bouwwereld als werfleider en schade-expert maar wil zich vanuit zijn engineeringachtergrond meewerken aan de klimaattransitie in de bouw.

Permanente vorming

Deze opleiding is door het VEKA erkend als vrije permanente vorming voor 4u voor EPB-verslaggevers en energiedeskundigen Type A.

Inschrijven

Kostprijs (vrijgesteld van btw)
Pixii-leden: € 124 (€149 vanaf 2023) 
Niet-leden: € 155 
 (€189 vanaf 2023) 

Kmo-portefeuille
Geniet 20 tot 30% korting op de opleidingsprijs via de kmo-portefeuille.

Vrije beroepen
Werkgevers of werknemers uit PC336 (vrije beroepen waaronder architecten) ontvangen via Liberform een premie van €60 per dag of €30 per halve dag opleiding. 

Onderwijs
Elke leerkracht in een bouwschool kan zich gratis via Constructiv inschrijven.

Kan ik deze opleiding online volgen?

We maken gaandeweg onze opleidingen online beschikbaar volgens het principe van uitgesteld kijken. Je hoeft je voor zo'n opleiding niet te verplaatsen, leert op eigen tempo en wanneer je maar wil! Op die manier geven we zoveel mogelijk bouwprofessionals de kans om te kunnen deelnemen. Spijtig genoeg is deze opleiding nog niet beschikbaar als online opleiding. Had je dat graag anders gezien? Laat het ons weten!

Opleidingen op locatie en via livestreaming

Onderaan deze pagina vind je alle reeds ingeplande opleidingen. Daarnaast bieden we ook (op aanvraag) incompany-opleidingen aan. Voor opleidingen die ten gevolge van corona niet op locatie kunnen plaatsvinden stellen we de online versie ter beschikking. Je wordt van een dergelijke wijziging tijdig op de hoogte gebracht.

Geplande live-opleidingen

Opleiding Warmtepompen
Huis van de Bouw, Zwijnaarde
dinsdag, 29 november, 2022
13:00 - 17:30
Opleiding Warmtepompen
Huis van de bouw, Zwijnaarde
maandag, 12 december, 2022
13:00 - 17:30
Opleiding Warmtepompen
Ecohuis Antwerpen
donderdag, 16 maart, 2023
13:00 - 17:30