Integraal, multidisciplinair vooronderzoek, leidraad voor een juiste investering

Bewoners, eigenaars en beheerders van gebouwen zijn zich vanzelfsprekend bewust van zichtbare en voelbare problemen aan hun gemeenschappelijk eigendom. Betonrot, infiltraties of een hoge energierekening zijn zichtbaar en voelbaar. Vanuit dit bewustzijn stelt de syndicus een eenzijdige vraag aan een studiebureau om een van de vastgestelde problemen op te lossen, bijvoorbeeld het isoleren van de gevel of het herstellen van betonrot.

Deze eenzijdige vragen lijden echter niet tot de meest juiste, economisch verantwoorde of strategische beslissingen. De gefragmenteerde aanpak maakt dat renovatiedossiers inefficiënt verlopen en dreigen vast te lopen. 

In deze lezing wordt toegelicht hoe een multidisciplinaire integrale totaalscreening van een gebouw met een technische- en financiële planning kan aangepakt worden.
 

Jan Moens (Aalst, 1963) is architect (Hoger Architectuurinstituut St.-Lucas, Gent) en architect-expert (bouwpathologie). Als oprichter en bezieler van Bureau Bouwtechniek waakt hij over de technische expertise van onze bouwspecialisten. Op het vlak van onderzoek spitst hij zich toe op de optimalisering van de bouwhuid d.m.v. hoog performante thermische isolatie en de uitwerking van bouwknopen en innovatieve bouwsystemen. Daarnaast is hij lid van het Technisch Comité Dichtingswerken van het WTCB, waar gewerkt wordt aan de totstandkoming van verschillende Technische Voorlichtingen. Sinds 2003 is Jan Moens als deeltijds docent verbonden aan de Universiteit Gent, vakgroep Architectuur en Stedenbouw.