Energiezuinige zwembaden: case study - Bart Callens (VK Architects & Engineers) en Orfee Barthier (LD-architecten)

Een zwembad is een grote energieverbruiker. Enkel en alleen al om de massa water te verwarmen waar we in gaan zwemmen. Door echter verantwoord om te gaan met isolatie, recuperatie en opwekking van warmte kan al heel wat energie bespaard worden. We gaan in op verschillende technieken om het energieverbruik met een aantal eenvoudige maatregelen al quasi tot op de helft te brengen van een klassiek zwembad. Tijdens de presentatie zullen we ons focussen op comfort (ademhaling, akoestiek, visueel), passieve maatregelen en actieve maatregelen om tot een state of the art zwembad te komen.

Bart Callens is Senior Project Engineer bij VK Architects & Engineers. Daar leidt hij het projectteam van ingenieurs en design assistants, zowel voor sportinfrastructuur, maar eveneens in kantoren, hotels, residentiële projecten, …

Orfee Barthier is Architect-Zaakvoerder van LD-Architecten. Dit bureau heeft ruim 40 jaar ervaring in waterbehandeling, recreatie- en sportinfrastructuur. Het is een multidisciplinair team gepassioneerd door ontwerp, studie en scenografie van sport- en recreatie.