Ervaringen uit de praktijk met ventilatie in renovatieprojecten

Lezing om 16.00 uur tijdens de expert day 'HVAC & Renovatie'

Een ventilatiesysteem in een renovatie lijkt altijd maatwerk. Enkel wanneer gebouwen of delen van gebouwen identiek zijn en identieke oplossingen gebruikt kunnen worden, kan over goedkopere oplossingen nagedacht worden. In alle andere gevallen is overleg met de gebruiker of eigenaar en gebruik van andere technieken essentieel om te slagen in het doel: goede luchtkwaliteit.

Een ventilatiesysteem toevoegen bij een renovatie van een gebouw is niet hetzelfde als een renovatie van een ventilatiesysteem. Na aanpassingen in het gebouw, of na vaststelling van problemen kan een renovatie van een ventilatiesysteem zich opdringen. Er zijn enkele belangrijke spelregels waarmee beslist kan worden om hier veel of weinig geld tegen moet worden gegooid.

Een residentiële of niet-residentiële omgeving vergt verder ook een aanzienlijk verschillende aanpak. Cijfers zijn soms gemakkelijk te bekomen en soms moeilijk te verteren.

andy campsAndy Camps is al 17 jaar zaakvoerder van Tri-Cam BVBA. Hij geeft sinds 2001 het vak ventilatietechnieken aan de hogeschool PXL in Diepenbeek en is in zijn bedrijf sinds 2005 gespecialiseerd woningventilatie. De praktijkervaring van woningventilatie in bestaande en nieuwe gebouwen gebruikt hij als basis voor zijn lessen aan de hogeschool.