Duurzaam energiecircuit voor 50 serviceflats in Zwevegem

Type
Nieuwbouw
Locatie
België, Zwevegem
Bouwjaar
2018
Bouwpartners
Opdrachtgever
OCMW Zwevegem
Functie
Woongebouw
Constructietype
Gemengde constructie
Constructiemethode
Gemengd (deels geprefabriceerd)
Energie-efficiëntie
Lage energie
Status
Opgeleverd

Op de gronden van de voormalige Bekaertsite in Zwevegem ligt het nieuwe woonproject “Leanderhof”. De naam verwijst naar Leon Leander Bekaert, stichter van staalproducent Bekaert en de man die Zwevegem op de kaart zette. Het domein krijgt een nieuwe permanente toekomst met creatieve, betaalbare woonoplossingen op maat van starters, jonge gezinnen en investeerders, maar ook assistentiewoningen voor ouderen.

Projectinformatie

Leanderhof, Zwevegem
OCMW Zwevegem
Installatiebedrijf Deltatherm
B2Ai
Artes Depret

Geplaatste producten
1x Remeha Gas 610 ECO PRO
2x Remeha TR
Remeha C250(cascadeopstelling)

Totaliteit van technieken

Op het terrein zijn 50 assistentiewoningen ondergebracht in gebouw “De Courbe”, uitgebaat door het OCMW van Zwevegem. Hier realiseerde Remeha samen met installateur Deltatherm een innovatief en zuinig energiecircuit. Dat was niet vanzelfsprekend, want de wet schrijft voor dat alle 50 flats individueel moeten worden voorzien van verwarming en warm water dat snel genoeg aangemaakt kan worden. Bovendien dient dit op energie-efficiënte en duurzame manier te gebeuren om bij te dragen aan de klimaatdoelstellingen. De grootste uitdaging bij dit project was dan ook de omvang en de totaliteit van de technieken: zowel satellietunits, een zonneboiler met zonnepanelen als een centrale ketel op gas werden geïnstalleerd in één circuit. 

Gesloten circuit: 50 satellietunits, 1 ketel en 1 zonneboiler

In elke serviceflat werd een satellietunit gemonteerd die lokaal voor de productie van verwarming en sanitair warm water zorgt. Het hele systeem is opgebouwd in een centrale stookplaats waar een ketel staat met 400 kilowatt aan vermogen. Daarnaast warmt een zonneboiler via 50 m2 zonnecollectoren een buffervat op voor verwarmingsondersteuning over het hele circuit. De centrale ketel maakt warm water aan tot 70°C en stuurt dat rond naar de satellietunits. Als een satelliet verwarmingsvraag krijgt door de thermostaat in de serviceflat of detecteert dat er warm water nodig is, gaan er kleppen open waarbij er ofwel verwarming naar de radiatoren gaat ofwel warm water wordt aangevoerd. Per satellietunit is ook een energiemeter voorzien, die vanop afstand kan afgelezen worden om het energieverbruik per serviceflat te monitoren voor de individuele facturatie.

Remeha als betrouwbare totaalpartner

Remeha werkte al vaker samen met installatiebedrijf Deltatherm, zowel voor huishoudelijke als voor de grotere industriële ketels. Als installatiebedrijf beheersen zij alle technieken voor verwarming en sanitair. Maar het was de eerste installatie waarbij op dergelijk grote schaal met satellietunits moest gewerkt worden én daarnaast met verwarmingsondersteuning via zonne-energie. Deltatherm zocht daarom één partner die alle nodige knowhow en producten kon leveren, van de zonneboiler tot de satellietunits. Daar stonden we hen met Remeha graag in bij. Met succes, want inmiddels is het project afgerond en zijn de flats bewoond.

 

 “We kenden Remeha hoofdzakelijk van de grotere industriële ketels, maar ook in dit satellietverhaal wilden zij direct mee instappen en de zonneboiler was evenmin een probleem. Daardoor hadden wij slechts één aanspreekpunt, waar alle technologie en kennis zat. Een groot voordeel, wat de samenwerking heel aangenaam maakte.” Tino Devriese, zaakvoerder Deltatherm

Met dank aan: Leanderhof Zwevegem, OCMW Zwevegem, B2Ai, Artes Depret en installatiebedrijf Deltatherm.