JOS

Type
Nieuwbouw
Locatie
België, Gent
Bouwjaar
2019
Functie
Woongebouw
Constructietype
Houten constructie
Constructiemethode
Op de werf
Energie-efficiëntie
BEN (E30)
Status
Opgeleverd

Deze kwalitatieve, Gentse eengezinswoning in houtskelet vormt met zijn speelse gevelafwerking ook een visuele meerwaarde voor het naastgelegen park.

Als laatste woning van de doodlopende straat, moet de woning een rol opnemen als een visueel interessant sluitstuk. De kopse gevel is namelijk het eerste richtpunt vanuit het naastgelegen Sint-Baafskouterpark en krijgt daarom een sprekende en herkenbare zijgevel in 60°-Vurenhouten gevelbekleding, gecombineerd met ramen met buitenkaders en gevelaccenten accenten in zwart geschilderd hout. De voorzijde voegt zich dan weer naadloos in de gevelrij, zonder het ritme van de straat te breken, maar onderscheid zich in zijn atypische materialisatie in leien. Geïntegreerd maar onderscheiden.

Ondanks de woning op maat is gemaakt voor de huidige opdrachtgever, is er rekening gehouden dat de 4 slaapkamers en polyvalente ruimte de woning geschikt maakt voor meerdere gezinssituaties. Zo hoeven er ook op langere termijn geen aanpassingen en uitbreidingen aan de woning te gebeuren.

Een budget van een opdrachtgever is niet eindeloos. Door simpele, betaalbare materialen in te zetten met een kleine knipoog (waardoor ze een frisse uitstraling krijgen), krijgt de woning dat tikkeltje meer. Dit gebeurt dan zonder het Belgische vastgoedpatrimonium te verzwaren met een onbetaalbare woning in exclusieve luxematerialen.

De ligging van de woning is ideaal: Bus- en treinstation op wandelafstand, park naast de deur, scholen en werkgelegenheid op fietsafstand... Ook de oriëntatie van de woning op het perceel, tuinzijde zuidoost en toegangsweg noordwest, speelt in het voordeel om zonne-energie optimaal te capteren in winter, voor- en najaar. Door dan de juiste voorzorgsmaatregelen te nemen: nachtkoeling, buitenzonweringen... is de nood van artificiële koeling in de zomer ook weer vermeden.

Door de horizontale projectie van de woning te beperken, wordt de onverharde buitenruimte gemaximaliseerd en wanneer het opgevangen regenwater niet volledig hergebruikt zou worden, infiltreert het in de bodem via de infiltratievoorziening.

Voorlopig is de woning nog aangesloten op gas, maar alle voorzieningen zijn genomen om op termijn over te schakelen op een lucht-water warmtepomp, gedragen door extra zonnepanelen om de afhankelijkheid van net-elektriciteit niet te hoog te maken.

AKOESTISCH
Aangezien de woning in een uitermate rustige stadsomgeving is gelegen, blijft de geluidsdruk van buitenaf eerder beperkt. De wandopbouw met KVH 4/24 + OSB15mm in samenwerking met de leidingspouw CLS 4/6+fermacell, volledig gevuld met rotswol wol doet zijn werk.
Om het geluid tussen de verschillende verdiepingen te beperken is gekozen om een zwevende chape te voorzien op de tussenvloeren. Deze vloeren worden aan de onderzijde ook nog eens extra voorzien van minerale wol om reverberatie in de holte tussen de roosteringsbalken tegen te gaan.

STRUCTUUR
De wanden zijn opgebouwd uit : gevelafwerking, dubbel Vuren FSC lattenwerk, PEFC houtvezelplaat, KVH vuren PEFC 45/220 met rotswol, OSB afgetaped, Vuren FSC 38x63 met 6cm rotswol, fermacell, finishlaag, natuurverf.
De tussenvloeren zijn opgebouwd uit: vloerafwerking, chape met vloerverwarming, PE-folie, XPS 6cm, PE-folie, OSB 18mm, Constructiehout Vuren FSC met Knauf Ecose 8cm, Vuren FSC lattenwerk, fermacell, finisher, natuurverf.
Het dak is opgebouwd uit: vezelcementleien, dubbel Vuren FSC lattenwerk, PEFC houtvezelplaat 22mm, houten FSC I-liggers 59/360 + 36cm cellullose, dampscherm, Vuren FSC lattenwerk, fermacell finishlaag, natuurverf
Verder zijn de constructieve balken stalen liggers, FSC massief houten balken en FSC LVL liggers.

TECHNIEKEN
Omdat het budget beperkt was en de logica dit voorschrijft, is er vooral geïnvesteerd in het uitbouwen van de buitenschil.

Voor de technieken is er gekozen voor een ventilatiesysteem D met WTW en een CV-ketel met vloerverwarming die op einde leven vervangen kan worden door een geothermische of Lucht-Water warmtepomp.

De woning is voorzien van een zonnepaneel installatie van ca. 8500 kWh.

Door het gebouw, ondanks zijn volledige houtskelet, toch te voorzien van chape in alle vloeren, verbetert de thermische inertie enorm en kan de oververhittingsfactor op 2182 Kh gehouden worden. Geen nood aan artificiële koelingstechnieken.

Al deze ingrepen leveren het gebouw bij oplevering een vormefficiëntie van 0.8, een S-peil van S20, een E-peil van E9 en een energievraag van slechts 15.68 kWh/m2 op, ondanks de huidige CV-ketel.

 

Realisatie van ir. arch. Peter Geldof i.s.m. arch. Wart Thys