Renovatie tot passiefwoning in De Pinte
Programma
Overzicht van de werken
- afbraak buitenspouwblad en dakstructuur bestaand hoofdbouw
- afbraak bestaande achterbouw
- wijziging planopbouw + circulatie
- verbeterde compactheid
- isolatie gebouwenschil naar passiefhuisnormen
- oplossen / vermijden koudebruggen
- nieuwe achterbouw opgetrokken uit houtskeletbouw
- luchtdicht afwerken van de woning
- plaatsen passiefhuisschrijnwerk met drievoudige beglazing
- mechanische ventilatie met warmteterugwinning
- externe zonweringen: natuurlijke vegetatie en screens
- zonnecollectoren 8 m²
- recirculaire dampkap
Isolatie
De na de afbraakwerken overblijvende bestaande structuur werd geïsoleerd d.m.v. een buitengevelisolatie opgebouwd uit houten I-liggers, gevuld met cellulose-isolatie. De gemene muur werd geïsoleerd door het plaatsen van een met cellulose ingeblazen voorzetwand van 30 cm dikte. Op die manier zal de woning ook goed geïsoleerd blijven wanneer de naastliggende woning gesloopt of niet bewoond wordt. Het hellende en platte dak werd tevens op dezelfde manier opgebouwd. De nieuwe achterbouw werd opgetrokken in houtskeletbouw, voorzien van cellulose-isolatie. De vloer werd geïsoleerd met 26 cm resolisolatie. Het buitenschrijnwerk bestaat uit drievoudige beglazing waarbij de spouwen tussen de glasbladen gevuld zijn met argon. Het houten kader wordt thermisch onderbroken door twee lagen kurk. De muren van de bestaande constructie werden onderkapt en voorzien van een cellenbetonblok. Ter plaatse van de aansluiting van de voorgevel met de gemene muur werd de bestaande koudebrug verminderd door een geïsoleerde voorzetwand langs de binnenzijde te voorzien. Om de koudebrug van de inbouw van de dakvlakvensters te verminderen, werd er langs de binnenzijde van de opening nog een binnenraam voorzien.
Ventilatie
Ventilatiesysteem D met warmteterugwinning gekoppeld aan een bodem-glycol warmtewisselaar. De bodem-glycol warmtewisselaar zal de ingezogen lucht in de winter voorverwarmen vooraleer ze naar het balansventilatietoestel gaat. In de zomer daarentegen wordt de lucht voorgekoeld waarna ze via een bypass in het balansventilatietoestel rechtstreeks in de woning kan ingeblazen worden. Door de bypass te activeren zal de binnenkomende lucht in de warmtewisselaar niet opgewarmd worden door de buitengaande lucht.
Ventilatie
De woning wordt bijverwarmd door het plaatsen van een elektrische weerstand in het pulsiekanaal van de leefruimte. In de slaapkamers en de badkamer zal de naverwarming gebeuren door het plaatsen van een elektrisch verwarmingselement die aangezet kunnen worden wanneer nodig.
Sanitair warm water
De verwarming van sanitair warm water gebeurt deels via een warmtepompboiler (die zijn energie haalt uit de nog aanwezige warmte in de afvoerlucht na passage door de warmtewisselaar van het balansventilatietoestel) en deels via vlakke plaat zonnecollectoren, gemonteerd op het hellend dak. In de periodes dat er door deze systemen niet voldoende warm water geproduceerd kan worden, springt een elektrische weerstand in de boiler bij.
Milieu
Een regenwaterput maakt hergebruik van regenwater voor de toiletten en de wasmachine mogelijk. Bij de keuze van de bouwmaterialen werd er rekening gehouden met de ecologische waarde ervan: hoofdzakelijk FSC-gelabeld hout voor het houtskelet, cellulose-isolatie, houtvezelplaten,...
Verbruik
voor de renovatie |
na de renovatie |
|
Verwarmingsbehoefte |
180 kWh/m².jaar | 15 kWh/m².jaar |
Primair energieverbruik* |
67kWh/m².jaar (PHPP-berekening) |
*enkel verwarming + warm water