CVO De Verdieping, een schoolvoorbeeld van een passiefschool

Type
Nieuwbouw
Locatie
België, Heusden-Zolder
Bouwjaar
2013
Bouwpartners
Functie
Niet-woongebouw
Constructietype
Gemengde constructie
Constructiemethode
Gemengd (deels geprefabriceerd)
Energie-efficiëntie
Passief
Status
Opgeleverd

CVO De Verdieping in Heusden-zolder is een schoolvoorbeeld van een passiefschool. Gezonde binnenlucht, veel daglicht, aangepaste temperaturen en akoestiek zorgen voor een aangename leeromgeving.

Het gebouw heeft een passiefbouwcertificaat. Passiefhuis-Platform deed in opdracht van het Agentschap voor Infrastructuur in het Onderwijs (AGIOn) de trajectbegeleiding. 

Het gemeentebestuur renoveerde het geklasseerde ophaalmachinegebouw op het oude mijnterrein, waar het een herbestemming kreeg als multifunctioneel pand met o.m. de passiefschool De Verdieping, een centrum voor volwassenenonderwijs. De opdrachtgevers streefden naar maximaal gebruik van duurzame materialen en technieken. 

Ventilatie

Het gebouw heeft twee mechanische ventilatiesystemen, één voor het oostelijk deel van het gebouw en één voor het westelijk deel. De systemen gebruiken hoogefficiënte warmtewisselaars die de condensatie benutten tijdens koude winterdagen. Alle klaslokalen hebben een Valuable Air Volume-box bestuurd wordt door een CO2-sensor. Op die manier voert het ventilatiesysteem alleen net zoveel verse lucht aan als werkelijk nodig is.

Constructie

De gevelmaterialen bestaan uit gipsplaten, geïsoleerde installatieholtes, OSB-platen, geïsoleerde structuur van houten balken, vezelplaten, luchtspouwen en een gevelbekleding van cortenstaal.

Energieverbruik

Het gebouw kreeg een Passiefhuis-certificaat in mei 2015 en de eerste twee jaar worden data verzameld om het energieverbruik op te volgen.

Berekende primaire energiebehoefte (verwarming, koeling, verlichting + hulpenergieverburik (pompen, ventilators,...): 71,1 kWh/m²GFAa

Berekende finale energiebehoefte: 28,5 kWh/m²GFAa

Verwarmingsbehoefte: 13 kWh/m²GFAa.

Elk klaslokaal heeft zijn eigen warmtepomp die de ruimte op temperatuur houdt. Deze kleine warmtepompen verspreiden hun warmte via een circulatiesysteem. Op deze manier kan de energie getransporteerd worden tussen de verschillende klaslokalen. Een aanvullende centrale verwarming regelt de verwarming voor het volledige gebouw. De warmte kan eenvoudig getransporteerd worden van warme zones naar koude zones. Op het dak is een zonnepanelensysteem gemonteerd waardoor 25% van de energiebehoefte wordt aangeleverd door hernieuwbare energie.

Leveranciers & partners

Xtratherm leverde isolatie, o.m. Isoproc deed luchtdichtheidstesten, Kingspan verstrekte dakelementen en BlueKit de luchtdichte veiligheidskit op de liftschacht. Het project werd gefinancierd door de gemeente en AGIOn.