Provinciehuis in Antwerpen

Type
Nieuwbouw
Locatie
België, Antwerpen
Bouwjaar
2017
Opdrachtgever
Provincie Antwerpen
Functie
Niet-woongebouw
Constructietype
Betonnen constructie
Constructiemethode
Gemengd (deels geprefabriceerd)
Energie-efficiëntie
Passief
Status
In uitvoering

Het nieuwe provinciehuis in Antwerpen werd ontworpen met duurzaamheid en de ambitie van passief als uitgangspunt.

Door van bij de start van het project multidisciplinair samen te werken, werd de combinatie van uitdagende architectuur en verregaande duurzaamheid mogelijk gemaakt. Het resultaat is kantoorgebouw met een K-peil van 20 en een E-peil van 38. In 2018 zal het nieuwe provinciehuis van Antwerpen er staan.

Het nieuwe provinciehuis wordt gekenmerkt door: 

  • een compacte en duurzame nieuwbouw
  • hoogwaardige isolatie van de gevels
  • intensief groendak op de ondergrondse parking
  • gebruik van regenwater voor sanitaire voorzieningen
  • verwarmen en koelen via een installatie voor boorgat-energieopslag (BEO), zodat een verwarmingsinstallatie op gas of stookolie overbodig is
  • panelen voor de productie van elektriciteit op het dak
  • gevel is maar voor 40% beglaasd om opwarming door zonnewarmte te verhinderen
  • voegen van de betonelementen werden gedicht met geïmprigneerde schuimband, met ATG-keurmerk, van illbruck (10.000 lopende meter)
  • toch veel lichtinval tot diep op de werkvloer, door de driehoekige ramen op hun punt te plaatsen
  • Zeer lage energiekost
  • nog te certificeren passiefbouw

De twee aannemers Democo en Denys werken sinds oktober 2014 aan de ruwbouw en de technieken. Het ontwerp is van de hand van Xaveer De Geyter (XDGA architecten) die met Studiebureau Boydens samenwerkt voor hun expertise rond duurzaamheid en energie. Pixii verzorgt een Trajectbegeleiding met het oog op een certificaat. Kenmerkend aan het ontwerp is de zwenking in het torengebouw. Die is ook functioneel: door het gebouw te laten wegdraaien valt er geen schaduw op de naastgelegen gebouwen. Zo komt er minder zon, maar meer noorderlicht binnen op de grote open verdiepingen. Voor het isoleren van de 8.000 m² vliesgevels werd geopteerd voor de Kooltherm K15 vliesgevelplaat van Kingspan Insulation.

Anders werken

Het nieuwe provinciehuis combineert een congresdeel in de voorbouw en een kantoordeel als torengebouw. Het volume van de voorbouw is opgedeeld in twee verdiepingen: een half verzonken verdieping met auditorium, raadzaal, tentoonstellingsruimte en lobby, en op de eerste verdieping polyvalente ruimten. Het balkvormige volume heeft een volledig lichtreflecterende glasgevel. Het gebouw zal een gelijkvloers en 14 verdiepingen tellen, en wordt net geen 58 meter hoog. Dat is iets lager dan het oude provinciehuis. Er zullen ongeveer 860 mensen werken: medewerkers van de centrale administratie en de provinciale beleidsorganen. Het kantoorgedeelte biedt 620 werkplekken voor 730 kantoorwerkers. Verschillende types werkplekken worden gedeeld, niemand heeft nog een eigen bureau. Op die manier wordt de ruimte efficiënt benut. In de tijdelijke huisvesting wordt er nu al geëxperimenteerd met de principes van ‘anders werken’.