BALSA

Type
Nieuwbouw
Locatie
België, Gent
Bouwjaar
2017
Bouwpartners
Functie
Woongebouw
Constructietype
Metselwerk
Constructiemethode
Op de werf
Energie-efficiëntie
BEN (E30)
Status
Opgeleverd

Het perceel 4m25, de woning compact, maar binnen baden de ruimtes in het licht dat van boven via de open traphal kan doorvallen tot in het centrum van de woning. De spierwitte gietvloeren laten toe om kleuraccenten in de woning toe te voegen, zonder deze te laten overweldigen. De woning wordt ingekleed met hippe retro-elementen...

Voor de bouwvrouw was alles duidelijk... haar eigen woning zou een doorgedreven geïsoleerde woning worden binnen de R40 van Gent vol met unieke toetsen en veel eigenheid.

Het resultaat is een rijwoning op een perceel van slechts 4m25 breed met een diepte van 12m40 op gelijkvloers, 11m10 op +1 en +2 en 9m10 op +3. Hierdoor wordt de buitenoppervlakte, die in de stedelijke omgeving schaars is, gemaximaliseerd. De woning krijgt een jasje met 16cm PUR in de wanden en vloer en 20cm op de platte daken. 3-voudige beglazing (gem. Uw-waarde 0.71 W/m2K) met screens waar nodig. Het monotone van het gele gevelvlak wordt doorbroken door (door de bouwvrouw) lijnen van groen geglazuurde gevelsteen.

De woning is overal uitgerust met vloerverwarming, heeft een regenwaterput met hergebruik, een systeem D ventilatie en 5 zonnepanelen. Een indrukwekkend S-peil van S11, een E-peil van E22, K-peil van K20 en een n50 van 1.21 m3/h.m2 zijn het resultaat. Wegens budgetaire redenen werd momenteel nog gbruik gemaakt van een Cv-ketel, maar omwille van de centrale leidingkoker in de traphal, kan deze op termijn eenvoudig vervangen worden door een L/W-warmtepomp die via de vloerverwarming ook eventueel nog eens extra zou kunnen koelen.

Binnen baden de ruimtes in het licht dat van boven via de open traphal kan doorvallen tot in het centrum van de woning. De spierwitte gietvloeren laten toe om kleuraccenten in de woning toe te voegen, zonder deze te laten overweldigen. De woning wordt ingekleed met hippe retro-elementen. Het niveauverschil in de tuin wordt opgevangen door te werken met verscheidene plateaus, die leiden naar een tuinhuisje in dezelfde stijl van de woning