BEN-woning

Type
Nieuwbouw
Locatie
België, Roeselare
Bouwjaar
2015
Functie
Woongebouw
Constructietype
Metselwerk
Constructiemethode
Op de werf
Energie-efficiëntie
BEN (E30)
Status
Opgeleverd

Als ingenieur mag je éénmaal in je leven zelf je woning ontwerpen en je bouwaanvraag indienen zonder tussenkomst van een architect. Een ingenieur met een passie voor energiezuinig bouwen ontwierp haar eigen woning wat resulteerde in deze unieke woning.

Bij de conceptbepaling van deze woning werden alle tradities en verworvenheden overboord gegooid. 

Er was een uitdagende oriëntatie, met het noorden aan de achterzijde van de woning.  Grote raampartijen en een open structuur zorgen er echter voor dat de bewoners de ganse dag kunnen genieten van de zon en een mooie lichtinval. 

De woonfuncties kregen een upside-down-indeling.  Boven bevinden zich de living, keuken en speelruimte.  Beneden de technische ruimte, berging, badkamer en slaapkamers.  Gedurfd maar geniaal. 

De hedendaagse vertaling naar het 'beletage' concept, garandeert de bewoners tevens een prachtig uitzicht over de omgeving en een sterke verbondenheid met de omliggende natuur.

De verregaande aandacht voor energiezuinigeid resulteren in een E-peil van 3 : niet zomaar een BEN woning dus.  Dit werd onder meer bekomen door een performante bouwschil (isolatie,...), goede luchtdichtheid, geothermische warmtepomp met geïntegreerde boiler aangevuld met PV panelen.