BEN-Woning Geel

Type
Nieuwbouw
Locatie
België, Geel
Bouwjaar
2016
Functie
Woongebouw
Constructietype
Houten constructie
Constructiemethode
Op de werf
Energie-efficiëntie
BEN (E30)
Status
Opgeleverd

BEN-woning in nieuwe verkaveling in de groene stadsrand van Geel

De woning is gebouwd in een recente verkaveling in een groene deelgemeente van de stad Geel. Ze bestaat uit een hoofdvolume in gevelmetselwerk met enkele uitbouwvolumes en insnijdingen in het hoofdvolume bekleed met een donkere vezelcementplaat. 

De buitenschil van de woning is zo opgevat dat er gebruik gemaakt kan worden van passieve zonnewinsten door glas op het zuiden te oriënteren. De insprongen en volumewerking geven de woning een natuurlijke beschaduwing zodat niet alle ramen van zonnewering voorzien dienen te worden en er een open relatie tussen binnen en buiten behouden kan blijven. 
Binnen in de woning is de circulatie steeds betrokken bij de functionele ruimte (bv. nachthal als bureelruimte.) Het ruimtelijk spel van ruimtes en volumes loopt open in elkaar over. Toch behoud elke zone zijn specifiek karakter door het spel van plafondhoogtes, materialen en raamposities. Schuifwanden kunnen de woning (deels) indelen en akoestisch compartimenteren. 
De positie van de ramen geeft elke zone in de woning specifieke uitkijkpunten en een breed uitzicht op de omgeving. In het ontwerp is er rekening gehouden dat bv de zitruimte voldoende privacy en knusheid heeft, de leef- en eetruimte daarentegen hebben een grote openheid naar de tuin langs de zij- en achterkant. 
De woning is gericht op levenslang wonen, zonder in te boeten aan ruimte en gerieflijkheid. 

Technieken:

  • Geothermische warmtepomp voor vloerverwarming en sanitair warm water 
  • PV-installatie 
  • Balansventilatie met warmterecuperatie 
  • Basisdomotica 
  • LED-verlichting