BLOEME

Type
Nieuwbouw
Locatie
België, Maldegem
Bouwjaar
2018
Functie
Woongebouw
Constructietype
Metselwerk
Constructiemethode
Op de werf
Energie-efficiëntie
Nul-energie
Status
Opgeleverd

Deze energiepositieve eengezinswoning werd opgebouwd met een respect voor zijn omgeving. Bouwtechnisch en ruimtelijk.

Vanaf de start van het project was het duidelijk dat de opdrachtgevers veel ambities haddan om zelf de handen uit de mouwen te steken en dat ze ook een doorgedreven visie hadden op isolatie, water- en elektriciteitsnet en hun afhankelijk van fossiele brandstoffen.

Als resultaat is er een vrijstaande E0-eengezinswoning gebouwd waarbij alle slaapkamers en leefruimtes geörienteerd zijn naar het zuiden en zicht hebben op de tuin achteraan. De quasi gesloten noordgevel vormt een privacy barriere t.o.v. de straat en krijgt intern de invulling van inkomruimte, berging, nachthal...

De zuidzijde wordt op het gelijkvloers afgeschermd door een luifel en maakt op +1 gebruik van screens om oververhitting tegen te gaan.

Om minder afhankelijk te zijn van het waternet, werd een 10.000L regenwaterput geplaatst, die optimaal gebruik maakt van het regenwater dat wordt opgevangen van het plat dak en de tuinberging. Enkel 1 keukenkraan is nog aangesloten op het waternet, alle andere kranen gebruikt dit regenwater. Om leegstand te vermijden, wordt deze heraangevuld met grondwater, wanneer nodig. Moest er toch overloop zijn van regenwater, wordt dit eerst geïnfiltreerd in de wadi, voor het overloop naar de straatriolering.

De verwarming (en eventuele koeling) gebeurt door de geothermische warmtepomp in combinatie met de vloerverwarming.

De volledige woning wordt verlucht door een ventilatiesysteem D met warmteterugwinning en, om de energiebalans te vervolledigen, werden er zonnepanelen geplaatst.