Circulair rijhuis te Mechelen

Type
Renovatie
Locatie
België, Mechelen
Bouwjaar
/
Functie
Woongebouw
Constructietype
Gemengde constructie
Constructiemethode
Gemengd (deels geprefabriceerd)
Energie-efficiëntie
Passief
Status
In uitvoering

Durf dromen, dachten Christophe en Karen wellicht toen ze ervoor kozen hun circa 100 jaar oude rijhuis in Mechelen circulair te renoveren - volgens de regels van de kunst, met een passiefcertificaat als kers op de taart. De lat ligt dus hoog en de behoefte aan expertise is groot. Zo kom je bij kennisplatform Pixii (het vroegere Passiefhuis Platform) terecht, dat als onafhankelijke kennisinstelling een unieke knowhow en ervaring heeft in energieneutraal, circulair en passief bouwen.

Vlaanderen staat vol nog te verbouwen eengezinswoningen en aan ambitieuze verbouwers ontbreekt het niet. Maar wie als particulier wil verbouwen volgens circulaire principes, staat voor een gigantische uitdaging. Wat met de materialen van de sloop, wie begeleidt deskundig bij een circulair ontwerp, en dat naast tal van financiële en juridische vragen en uitdagingen. Er is nood aan ontzorging en begeleiding voor particuliere circulaire bouwprojecten. 

"Wie als particulier wil verbouwen volgens circulaire principes, staat voor een gigantische uitdaging." 
 

Eigenaren als Christophe en Karen weten dat ze met hun verbouwing wellicht een keuze voor het leven hebben gemaakt en blikken zestig jaar vooruit. Om volledig doordachte beslissingen te nemen, zijn ze op zoek gegaan naar expertise over circulaire vernieuwbouw, passiefbouw, energieneutraliteit enzovoorts. Ze zijn met hun project gestart in 2019 en dit is bij publicatie van dit artikel nog altijd lopende. Om degelijk onderbouwde beslissingen te nemen, vertrouwen ze op een professioneel bouwteam. Ze willen ontzorgd worden. Hun ervaringen publiceren ze in een eigen projectwebsite onder de naam 'passiefrijhuisindestad.be'. 

Kansen voor lokale besturen 

Het duurzame engagement van Christophe en Karen is niet alleen inspirerend voor andere particulieren met verbouwplannen. Ook lokale besturen kunnen een waardevolle rol spelen voor hun inwoners. Ze kunnen hun inwoners bewustmaken van de voordelen van circulair, energie-efficiënt verbouwen en hen oplossingen aanreiken om een complex circulair verbouwingstraject tot een goed einde te brengen. Op hun beurt kunnen gemeenten, steden en andere overheden rekenen op de expertise en ervaring van een gespecialiseerd kennisplatform als Pixii.be om het behalen van de klimaatdoelstellingen dichterbij te brengen.

Renovatiebegeleiding en renovatiemasterplan

Hoewel nog geen geijkte opleidingstrajecten bestaan om particulieren te begeleiden in dit soort circulaire projecten, denkt Pixii wel na over 'train-the-trainer' modules en toolkits om kennis over te dragen aan renovatieadviseurs en bouwprofessionals bij lokale besturen en andere betrokken partijen die rechtstreeks advies geven aan inwoners.

Tegelijk is deze concrete case van een Mechels rijhuis een treffende illustratie van de nood aan renovatiemasterplanning. Het wordt een maatschappelijke noodzaak particulieren professioneel bij te staan met de opmaak van een gefaseerd renovatiemasterplan dat sluitende resultaten garandeert op energetisch gebied, leefcomfort en flexibel ruimtegebruik. 

Meer info: www.passiefrijhuisindestad.be