Cohousing Eikenberg: Bio-ecologisch en passief cohousingproject in Sint-Kruis

Type
Nieuwbouw
Locatie
België, Sint-Kruis
Bouwjaar
2019
Functie
Woongebouw
Constructietype
Houten constructie
Constructiemethode
Op de werf
Energie-efficiëntie
Passief
Status
In uitvoering

De cohousinggroep heeft dit project ontwikkeld vanuit haar visie op duurzaamheid. Het project streeft ernaar klimaatneutraal te zijn.

Eikenberg is een cohousingproject met 18 passiefwoningen en een aantal gedeelde ruimtes. Ter hoogte van de straat werd een gemeenschappelijk paviljoen ontworpen met een link naar de straat en naar de buurt. Dit paviljoen wordt in houtskeletbouw opgetrokken.

De volumes met de woningen zijn zo gepositioneerd dat ze voldoende licht toelaten tot alle woningen en tevens de doorwaadbaarheid en de privacy van alle bewoners garanderen.

De cohousinggroep heeft dit project ontwikkeld vanuit haar visie op duurzaamheid. Deze visie heeft een sociaal en inclusief luik alsook een uitgesproken ecologisch luik. Het project streeft ernaar klimaatneutraal te zijn. In dat kader werd de haalbaarheid van een off-grid project onderzocht. Ook wensen de bewoners van Eikenberg reeds voorzien te zijn op toekomstige technologieën (zoals bijvoorbeeld batterijen voor opslag van opgewekte stroom). Er wordt gewerkt met geothermie om op hernieuwbare wijze aan de energievraag van dit project te voldoen.

De locatie in de nabijheid van het stadscentrum en de buslijn laat toe om het aantal wagens voor de bewoners merkbaar te reduceren. Een deel van de bewoners heeft geen wagen in bezit en heeft zijn leven ingericht met gebruik van fiets en openbaar vervoer. Bovendien wordt op de site ook aan autodelen gedaan.