Conforta Deurne

Type
Nieuwbouw
Locatie
België, Deurne
Bouwjaar
2019
Opdrachtgever
Bulk Architecten
Functie
Een straat of wijk
Constructietype
Betonnen constructie
Constructiemethode
Gemengd (deels geprefabriceerd)
Energie-efficiëntie
Passief
Status
Opgeleverd

De uitdaging van BULK architecten om het project Conforta in Deurne te realiseren, bestond erin een bouwblok te creëren met aandacht voor licht, lucht en ruimte. De ecologische gevelsteen Nature7 Brick B zorgt voor een stedelijke uitstraling.

Het project ligt middenin een bouwblok in de Confortawijk en bevat een passief kinderdagverblijf, een ondergrondse parkeergarage en zeven passiefwoningen met een groot terras op het dak en vier compacte kleinere woningen. Middenin het bouwblok ligt een grote langwerpige tuin. 

Het kinderdagverblijf wordt van de straat naar de tuin opgebouwd als een soort barcode met wisselende karakters. De woningen liggen er bovenop en profiteren van een groot terras en een luxueuze breedte. 

 

Juiste toon

BULK Architecten: “De keuze om in een ruwe, volkse wijk een bakstenen gebouw te zetten was evident. Baksteen slaat de juiste toon in de stad: stevig en warm, niet te kil of te kwetsbaar.

Om het gebouw passief te maken hebben we gekozen voor het massief-passiefbouw concept met dikke gevelpakketten (42 cm) met 19 cm isolatie. Een steen van 7 cm dik hielp om de dikte van de gevels enigszins te beperken.”  

Tussen de inkom van de woningen is de gevel af en toe naar achter geduwd, waardoor afwisselend nissen op straat of in het interieur ontstaan. De gevelsteen is vervolgens de hoek om gemetseld, zelfs tot in het interieur van het kinderdagverblijf. Gevelstenen in het interieur geven een warme uitstraling en werken akoestisch ook goed mee.

Ook de ramen zijn diep in het gevelpakket gepositioneerd. Nissen en diepe neggen geven de gevel niet alleen een stoer karakter, maar helpen bij de beschaduwing van de passiefwoningen. De fijne verhouding 1:3 van de Hand-Made Nature7 Brick B werkt hier fantastisch mee: in klezoorverband ontstaat er een heel rustig patroon met weinig zaagverlies voor de aannemer.

 

Bron: Vande Moortel