Drie Hofsteden in Kortrijk

Type
Renovatie
Locatie
België, Kortrijk
Bouwjaar
2018
Bouwpartners
Opdrachtgever
Goedkope Woning
Functie
Woongebouw
Constructietype
Gemengde constructie
Constructiemethode
Gemengd (deels geprefabriceerd)
Energie-efficiëntie
BEN (E30)
Status
In uitvoering

Bewoners krijgen lagere energiefactuur door renovatie als duurzame keuze

De Sociale Huisvestingsmaatschappij Goedkope Woning uit Kortrijk kondigde haar ambitieuze plannen aan om de appartementsblokken aan de Drie Hofsteden grondig op te waarderen. Het project maakt deel uit van het ECO-Lifeproject met Europese subsidies, waartoe ook de CO2 - neutrale voorbeeldwijk Venning en de onlangs opgeleverde sociale appartementen aan de Pottenbakkershoek behoren.
De wijk Drie Hofsteden heeft twee grote appartementsblokken. Blok V, de jongste van de twee, werd gebouwd van 1971 tot 1974 en zal eerst aan de beurt komen. Dit gebouw heeft 108 appartementen, die allemaal individueel elektrisch worden verwarmd. Dit laat ons toe om gemakkelijk een opsplitsing te maken in een deel bouwwerf en een deel dat voorlopig nog bewoond blijft. Het oudere gebouw op de hoek (blok IV werd gebouwd van 1967 tot 1970 en heeft 120 appartementen) heeft een gemeenschappelijke centrale verwarming op gas. Dit vraagt heel wat extra voorbereidingen voorafgaand aan een verbouwing. De renovatieplannen voor dit gebouw worden na wat vooronderzoek pas vanaf begin 2015 opgemaakt, om zodoende de werf vermoedelijk vanaf begin 2016 van start te laten gaan.

Een grondige, duurzame renovatie
Op vraag van de brandweer worden alle liften vernieuwd en vergroot en worden er meerdere evacuatietrappen toegevoegd. De appartementen zelf worden aangepast aan de huidige gangbare oppervlaktenormen in de sociale huisvesting. Ze krijgen grotere badkamers en een bredere living.
De technische installaties worden volledig vernieuwd en het akoestisch comfort wordt verbeterd.
Het gebouw krijgt ook een geheel nieuwe architectuur. Het monoliet betonnen gebouw wordt stapsgewijze (per toegang) opgedeeld in van elkaar verschillende deelvolumes, die worden samengebracht tot een aantrekkelijk geheel met een hedendaagse uitstraling. We kiezen voor optimistische witte materialen, sporadisch afgewisseld met een vleugje hout.

Engineering
De belangrijkste opwaardering zit in de gevel, die volledig vernieuwd en zeer goed geïsoleerd wordt. Daardoor zal worden voldaan aan de laagenergienorm die Europa oplegt tegen 2020. De bewoners mogen dus, zoals in de andere ECO-Lifeprojecten, rekenen op een bijzonder laag energieverbruik.
De elektrische verwarming wordt vervangen door een zuinig collectief verwarmingssysteem op gas. Nu het volledige volume heel goed geïsoleerd wordt, zal de nieuwe zuidgevel ook goed moeten beschermen tegen het teveel aan zonnewarmte in de zomer. Ieder appartement zal beschikken over ruime en praktische terrassen.