Eerste passieve brandweerkazerne van Vlaanderen

Type
Nieuwbouw
Locatie
België, Melle
Bouwjaar
2017
Opdrachtgever
Stad Gent
Dienst Facility Management en Gemeentebestuur Melle
Functie
Niet-woongebouw
Constructietype
Betonnen constructie
Constructiemethode
Gemengd (deels geprefabriceerd)
Energie-efficiëntie
Passief
Status
In uitvoering

Functionaliteit en energie-efficiëntie staan voorop in ontwerp.

Architectuur

De kazerne wordt gebruikt door de brandweerkorpsen van Gent en Melle. Functionaliteit staat voorop, het ontwerp moet volledig in functie staan van de werking van het operationele personeel. Verder is het belangrijk dat er een symbiose wordt gevormd met het aanliggende gebouw van de politiezone Rhode & Schelde.
 
Het gebouw wordt voorzien voor een permanente aanwezigheid van 20 operationele brandweermannen (24u/24u, 7d/7d) en voor een occasionele aanwezigheid van 60 vrijwillige brandweermannen.
 
Het gebouw voorziet in een en stelplaats voor brandweervoertuigen, diverse werkplaatsen en bergingen, burelen en een radiokamer, kleedruimtes, wasruimtes en sanitair. Verder zijn er rustruimtes, een leslokaal, een ontspanningsruimte, een keuken, een kantine en een fitnessruimte. 
 
Ook buiten is er een berging voorzien. Verder zijn de parkeerplaatsen zo ingeplant dat ze geen hinder veroorzaken voor uitrukkende brandweerwagens. Tegelijk kunnen vrijwilligers en personeelsleden vlot binnenrijden. 
 

Technieken en materialen

 

Ventilatie

Het volledige gebouw wordt ondersteund door een ventilatiesysteem type D inclusief warmteterugwinning.
 

Luchtdichting

De Brandweerkazerne wordt passief opgeleverd, dit betekent een luchtdichtheid van n50 < 0,6. Om deze luchtdichtheid te garanderen werd beroep gedaan op Hevadex Applications. Zij brachten de vloeibare coating Blowerproof Liquid aan op alle vloer-wand-, plafond-wand- en raamaansluitingen, technische kokers en buisdoorvoeren.  Na droging vormt de Blowerproof Liquid coating een duurzaam luchtdicht membraan.

Verwarmingsinstallatie

Het volledige gebouw wordt verwarmd door middel van twee condenserende gasketels (regime 70°C/50°C).
 

Milieu

Er wordt extra aandacht besteed aan verlichting in funcie van het gebruik van de ruimtes.