Energiezuinige, vrijstaande eengezinswoning in bio-ecologische houtskeletbouw

Type
Nieuwbouw
Locatie
België, Herent
Bouwjaar
2014
Functie
Woongebouw
Constructietype
Houten constructie
Constructiemethode
Gemengd (deels geprefabriceerd)
Energie-efficiëntie
Lage energie
Status
Opgeleverd

Nieuwbouw van een zeer energiezuinige, vrijstaande eengezinswoning in bio-ecologische houtskeletbouw.

Omschrijving

Situering

De plattegrond van de woning resulteerde in een ruitvorm vanwege de maximaal bebouwbare zone op het terrein. Daardoor kon het glasoppervlak van de leefruimte zo goed mogelijk op het zuiden gericht worden om warmtewinsten in de wintermaanden te maximaliseren.

Architectuur

De noordzijde (straatzijde) van de woning is vrij gesloten gehouden, met daarachter overwegend koelere ruimtes gepositioneerd: garage, berging / wasplaats en 2 slaapkamers.
De leefruimtes op het gelijkvloers worden van de straat weggetrokken en de (twee voorste) slaapkamers op de verdieping hebben enkel ramen in de zijgevel. Dit zorgt voor het vrij gesloten karakter van de voorgevel. Achteraan en op de verdieping ook opzij, wordt de woning opengewerkt om een sterke relatie met de tuin te verzekeren en volop te profiteren van de zonnewarmte.
De garage maakt deel uit van de woning maar valt buiten de geïsoleerde en luchtdichte gebouwschil.
De verdiepingen werden geschrankt op elkaar geplaatst, waardoor op de 1e verdieping een dakterras ontstaat aan de polyvalente ruimte. Op deze wijze wordt de woning van een meer private buitenruimte voorzien.
 

Constructie 

Structuur

De houtskeletstructuur bestaat uit onbehandeld Vuren en werd opgevuld met cellulose-isolatie die aan de buitenzijde beschermd wordt door een houtvezelisolatieplaat.

Gebouwschil

Er werd bijzondere aandacht besteed aan luchtdichtheid van de bouwschil, wat resulteerde in een uitstekende n50-waarde van 0.49 h-1.

Technieken en materialen

Gevelbekleding

De gevels werden vanwege de houtskeletconstructie voorzien van ophangbare gevelpanelen (gekleefd). Door voor het gevelmateriaal twee verschillende kleuren te kiezen (rood en antraciet) wordt de geschrankte plaatsing van de verdiepingen extra benadrukt.

Verwarming en ventilatie

Qua technieken is de woning voorzien van een ventilatiesysteem D met (hoogrendement) warmterecuperatie, vloer- en wandverwarming op zeer lage temperatuur met een sterk modulerende gascondensatieketel (0.9 - 9 kW), zonneboiler voor sanitair warm water, douchewarmtewisselaar, automatisch gestuurde zonwering.

Milieu

Het E-peil van de woning bedraagt E38. Aangezien het een vrijstaande woning betreft en door de planopbouw is deze woning niet zo compact. Door in eerste instantie de focus te leggen op de prestaties van de bouwschil, kon er toch een mooi E-peil bereikt worden zonder de toevlucht te moeten nemen tot dure en op termijn te vervangen technieken.