Gecertificeerde nulenergie woning PUTMAN

Type
Nieuwbouw
Locatie
België, WAREGEM
Bouwjaar
2012
Bouwpartners
Functie
Woongebouw
Constructietype
Metselwerk
Constructiemethode
Op de werf
Energie-efficiëntie
Nul-energie
Status
Opgeleverd

Deze rijwoning presenteert niet de wiskundig/academische volmaakte compactheid. De vormgeving is een antwoord op de complexiteit aan randvoorwaarden: omgeving, context, wensen van stedenbouw en de bouwheer.

SITUERING

Deze, door het architecten- en studiebureau denc!-studio ontworpen, passieve nulenergie woning wordt gevormd door drie gestapelde volumes: het bovenste volume zorgt voor de overgang tussen de ongelijke bouwhoogtes van linker en rechter buur. Door aan te sluiten op de gevelprofielen van de buren worden warmteverliezen via de scheidingsmuren beperkt, worden lelijke wachtgevels vermeden en integreert de woning zich in de omgeving.

De vrijstaande geveldelen werden geïsoleerd met 24cm isolatie en door de massieve constructie krijgt het gebouw voldoende thermische inertie. De warmteverliezen worden verder beperkt door verhoogde aandacht tav luchtdichtheid.  

Wamtewinsten worden verkregen door een doordachte positionering van de ramen. Langs de noordelijke straatzijde zorgen slechts de hoogst nodige opening voor voldoende daglicht. Door de verhoogde verdiepingshoogte van de leefruimte en keuken is overdag geen nood is aan kunstlicht; zelfs niet in de kern van het gebouw. De lamellen in de achtergevel voorkomen oververhitting. Technieken als zonnepanelen, aardwarmtewisselaar en warmtepompboiler versterken het duurzame karakter.

PROGRAMMA

Functies als inkom, ouderkamer, badkamer en berging, waar privacy belangrijker is dan een overvloed aan daglicht, liggen als buffer langs de noordelijke straatgevel.
Leefruimte, keuken, bureau en kinderkamers vormen dan weer bakens van licht en bieden een prachtig uitzicht op de tuin door de grote raamopeningen in de achtergevel.

ARCHITECTUUR

Het gebouw presenteert niet de wiskundig/academische volmaakte compactheid. De vormgeving is een antwoord op de complexiteit aan randvoorwaarden: omgeving, context, wensen van stedenbouw en de bouwheer (een lichte, ruime, energiezuinige en onderhoudsvriendelijke woning mét verplichte garage). Deze woning is een toonbeeld hoe al deze eisen praktisch kunnen waargemaakt worden binnen een stedenbouwkundige reële bouwcontext. Per gestapeld volume werd gekozen voor één bepaalde duurzame gevelbekleding, hout of baksteen. Voor de ramen en vliesgevel werd gebruik gemaakt van passief aluminium vliesgevel-buitenschrijnwerk (eerste toepassing in grootvolume-markt) met driedubbel glas.

EXTRA

Méér info, beelden, alsook verwijzingen naar publicaties mbt dit project vindt u hier.