Gecertificeerde nulenergie woning VLIERBEEKHOEVE

Type
Nieuwbouw
Locatie
België, TEMSE
Bouwjaar
2009
Functie
Woongebouw
Constructietype
Houten constructie
Constructiemethode
Geprefabriceerd
Energie-efficiëntie
Nul-energie
Status
Opgeleverd

De opdrachtgever vroeg een afgewerkte woning binnen de 7 maanden. Dit was mogelijk door een doordacht ontwerp, krachtdadige beslissingen van de bouwheer en een goede samenwerking van het bouwteam.

SITUERING

denc!-studio fungeerde als architect, interieurvormgever (bv ontwerp alle vast meubilair), adviseur duurzaam bouwen en studiebureau technieken, alsook projectmanager. Zelfs de keuze/bestelling wasmachine, vaatwas, eettafel ed werd op specifieke vraag van de opdrachtgever verzorgd door denc!-studio.
De stabiliteitsstudie gebeurde door SEC bvba; ter optimalisatie der logistiek&planning in onderaanneming van denc!-studio bvba. 
De voorbereidende prefabricatiewerken startten reeds in januari 2009; de eigenlijke bouw startte midden februari 2009; de woning is bewoond sinds midden juni 2009.

PROGRAMMA

Bij betreffend project vroeg de opdrachtgever in december 2008 een afgewerkte woning binnen de 7 maanden (van kennismaking klant; alover eerste ontwerp tot laatste afwerking).

Dit werd alleen mogelijk door een doordacht ontwerp, krachtdadige beslissingen van de bouwheer en een goede samenwerking van het bouwteam. Daar waar in een bouwproces normaliter de interventies van architect, ingenieur en aannemer elkaar afwisselend opvolgen, werd hier van bij het ontwerp geopteerd voor een continue dialoog in ‘bouwteam-verband’.

CONSTRUCTIE

De optimalisatie van de structuur en constrcuctiemethode stonden letterlijk mede aan de basis van de woning.

De woning werd ‘zwevend’ ontworpen bovenop een geprefabriceerde stalen-frame-funderingstructuur. Om de montagetijd op de site te minimaliseren, werden alle wand- en vloercassettes in het atelier geprefabriceerd. De cassettes zijn geprangd tussen portieken in gelamineerd hout.
Er werd zo weinig mogelijk gebruik gemaakt van producten/technieken met lange droogtijden. Met uitzondering van de funderingsvoeten werd geen beton gebruikt. Ook de onderbouw der vloerafwerking is van het droge type; conventionele chape werd gemeden.
Aan de binnenzijde van de buitenwanden werden zo weinig mogelijk leidingenspouwen voorzien, wederom ten goede timing. Hiertoe dienden dan wel verlichting, ventilatie en elektriciteit reeds van bij het voorontwerp doordacht te worden gepositioneerd.
Enerzijds diende geanticipeerd op de strakke timingsvoorwaarden; anderzijds mocht de gekozen maatregelen het passiefhuisconcept (en oa haar luchtdichtheid) niet dwarsbomen. De luchtdichtheidstest behaalde een resultaat van 0.25h-1. Het project is inmiddels gecertificeerd door het PassiefHuis-Platform.

EXTRA

Méér info, beelden, alsook verwijzingen naar publicaties mbt dit project vindt u hier.