GINST moderne woning Merelbeke

Type
Nieuwbouw
Locatie
België, Merelbeke
Bouwjaar
2018
Functie
Woongebouw
Constructietype
Metselwerk
Constructiemethode
Op de werf
Energie-efficiëntie
Lage energie
Status
Opgeleverd

Een compacte en praktische nieuwbouwwoning met veel licht en ruimte: dit hoeven geen tegenstrijdigheden te zijn als onderweg de goede keuzes gemaakt worden.

Ingrediënten zoals ‘Scandinavisch design’, ‘geborgenheid’ en ‘energiepeil van E20 of beter’ spijzen de opdracht.

Om de avondzon binnen te krijgen in de leefruimte werd een geborgen zuidelijk terras aan de rechterzijde uit het bouwvolume gehapt, terwijl een groot verdiepingshoog raamgeheel uitkijkt op de tuin: de grens tussen binnen-buiten vervaagt stilletjes. De opdrachtgever heet energiezuining bouwen in zijn vinger: de woning krijgt een perfecte isolatie en luchtdichting, warmtepomp en pv-panelen, zomercomfort met oa. luifel, zonweringen en passieve koeling... en dit allemaal op een betaalbare manier.

De massiefbouw woning krijgt direct ook een plan waarin levenslang wonen centraal staat. De gelijkvloerse verdieping krijgt een volwaardige slaapkamer met ensuite met inloopdouche. Toekomst gericht.

Eerst en vooral werd er geïnvesteerd in de buitenschil. Wanden met U-waarde 0.13 W/m2K (16cm PIR), dak met U-waarde 0.12 W/m2K (20cm PIR), ramen met 3-voudige beglazing, g-waarde 0,54 en 0,34 (O en Z gelijkvloers), screens, een doorgedreven luchtdichting (0.43 m3/h.m2) aan de hand van polymeerpasta... 

Verder werd er gebruik gemaakt van L/W warmtepomp met vloerverwarming, systeem D ventilatie, domotica en werd de woning voorzien van 4960 Wp aan zonnepanelen.

De resultaten spreken voor zich: E-peil E3 ; S-peil S20 ; K-peil K24