HAN - Vrijstaande nul-energie woning in Oudenaarde - Passief Zonder Meer

Type
Nieuwbouw
Locatie
België, Oudenaarde
Bouwjaar
2010
Bouwpartners
Functie
Woongebouw
Constructietype
Houten constructie
Constructiemethode
Op de werf
Energie-efficiëntie
Nul-energie
Status
Opgeleverd

Eigen gecertificeerde passieve en nulenergie-woning van Ir. Architect Lieselotte Steurbaut. Geselecteerd voor de 'Belgische Award voor Architectuur en Energie 2011'

Situering

Eigen passieve en nulenergie-woning van Ir. Architect Lieselotte Steurbaut

Geselecteerd voor de 'Belgische Award voor Architectuur en Energie 2011'
Winnaar van de 'Belgische Schrijnwerk Award 2011' - categorie Timmer- en Schrijnwerk

Programma

PASSIEF ZONDER MEER, als in ZONDER COMPROMISSEN 
In tijden van stijgende energieprijzen en een veranderd klimaat kan ik als jong architect niet anders dan ecologische en energetisch verantwoorde keuzes maken. Niet enkel voor mezelf, maar eveneens als por in de zij van mijn familie, vrienden, buren, klanten, … We gaan niet voor de norm, E 80, niet voor wat reserve, E 60, maar onmiddellijk naar de ondergrens - het doel is E 0. 

PASSIEF ZONDER MEER, als in ZONDER MEERPRIJS 
Overal word je om de oren geslagen met percentages en bedragen die aantonen dat passief bouwen duurder is. Deze woning is het antwoord op de uitdaging een ‘economisch verantwoord comfortabel passief huis’ te bouwen. We zijn jong, hebben een beperkt budget, maar het voordeel zeer flexibel te zijn. We bewijzen met dit huis dat het kan! 
 
PASSIEF ZONDER MEER, als in IN ZIJN EENVOUD 
Op een klein bouwperceel, met plaats voor een open bebouwing, een groot terras en wat beplanting – bouwen we een compact volume, een vrij gesloten ogende kubusvormige woning, waar loodrecht op het zuiden een grote hap is uit genomen en ramen worden voorzien, die werken als de ‘radiator’ voor het huis. Een houtskeletbouw, met thermowood gevelbeplanking, houten buitenschrijnwerk en een volledige binnenafwerking in OSB. Beperkte leidinglengtes voor ventilatie, water, gas, elektriciteit zorgt voor een eenvoudige technische installatie. Alle ruimtes staan met elkaar in contact door een minimum aan wanden en deuren, wat zorgt voor veel ruimte voor mentale vrijheid en creativiteit, waar we als gezin letterlijk ‘samen’ wonen.