KAAI37

Type
Nieuwbouw
Locatie
België, Antwerpen
Bouwjaar
2017
Opdrachtgever
Project²
Functie
Een straat of wijk
Constructietype
Gemengde constructie
Constructiemethode
Gemengd (deels geprefabriceerd)
Energie-efficiëntie
Passief
Status
Opgeleverd

KAAI37 is het eerste passief groepswoningproject gecertifieerd door Pixii, waarbij 76 moderne wooneenheden in de hippe Cadixwijk in Antwerpen op gebouwniveau gecertificeerd werden in opdracht van Project²

De ontwerpers lieten zich daarvoor bijstaan door boydens engineering.

Bekijk ook de artikels op Architectura.be.  

Het complex is een U-vormig gebouw dat bestaat uit vier verschillende, aan elkaar palende gebouwen. Goed voor 71 appartementen en duplexappartementen, vijf woningen en vier commerciële ruimtes rond een binnengebied en een totale bovengrondse oppervlakte van 8.500 m².

 Het complex wordt verwarmd via vier centrale stookplaatsen met elk twee modulerende condensatieketels op gas, aangesloten in cascade. Via omloopleidingen worden de appartementen gevoed met CV-water. Op de aftakking naar iedere wooneenheid wordt een afzonderlijke calorimeter geplaatst die toelaat verbruik per wooneenheid af te rekenen. 

In de appartementen werden plaatstalen radiatoren met thermostatische kranen geplaatst die zorgen voor de verwarming van de ruimten. Deze zijn gedimensioneerd op een temperatuurregime 60/40 °C. 

De ventilatie in de appartementen gebeurt met een centraal opgestelde luchtgroep per gebouw, met mechanische afvoer en mechanische toevoer (systeem D). De luchtgroepen beschikken over warmtewisselaars met hoog rendement (80%) en zijn PHPP-aanvaard. Er wordt geen koeling voorzien. 

Vanaf de stookplaats verdeelt een gemeenschappelijke circulatieleiding sanitair warm water naar elke wooneenheid. De meting van het gebruik gebeurt in de wooneenheden zelf waardoor het gebruik met elke eigenaar afgerekend kan worden. 

Regenwater wordt opgevangen en verdeeld naar de aftakpunten voor besproeiing van het groendak, de terrassen van de penthouses en de binnentuinen. 

In de gangen, traphallen en ondergrondse parking wordt voor de algemene verlichting met energiezuinige compacte fluorescentielampen gewerkt. De schakeling gebeurt via aanwezigheidsdetectie. 

PV-panelen worden eveneens voorzien. 

 

In cijfers: 

Nieuwbouw 

Totale oppervlakte:: 11.509 m² 

Aanvangsdatum studie: mei 2013 

Einddatum werken: augustus 2017 

Kostprijs technieken: € 2.313.524,97 excl. BTW 

K-peil: 18 

E-peil: 48 

Certificering: Passief