Kantoorgebouw V&R The Solarcompany - Heusden-Zolder

Type
Nieuwbouw
Locatie
België, Heusden-Zolder
Bouwjaar
2009
Functie
Niet-woongebouw
Constructietype
Gemengde constructie
Constructiemethode
Op de werf
Energie-efficiëntie
Nul-energie
Status
Opgeleverd

Modern vormgegeven en energieneutraal kantoorgebouw zorgt voor aangename werkomgeving.

Situering

Voor de bouw van dit kantoorgebouw werd verdergebouwd op een bestaand betonnen skelet. Het gebouw omvat een magazijn op de benedenverdieping, een eerste verdieping met kantoorfuncties en een tweede verdieping met kantoorfunctie en conciërgewoning.

Programma

Voor de bouw van dit kantoorgebouw werd verdergebouwd op een bestaand betonnen skelet.  Met de vormgeving van het gebouw wordt gerefereerd naar het cultuur-historisch gegeven van de bouwplaats (een voormalige mijnsite) terwijl anderzijds een sterk contrast wordt gemaakt met de geschiedenis van de mijnen.
 
Een zeer groot contrast met het mijnverleden is het energiegebruik en -verbruik. Het betonnen skelet werd in gepakt met volledig geïsoleerde houtskelet caissons. O.a. deze een enorme isolatieschil, de zuidgerichte oriëntatie en beglazing, zorgt ervoor dat het gebouw voldoet aan de passiefnorm, waardoor de binnentemperatuur van het gebouw met zeer weinig energie  op peil kan gehouden worden. 
 
Omwille van de hoge warmtelasten in het kantoorgebouw, door onder ander het gebruik van computers, servers en andere elektronische apparatuur, volstond het gebruik van screens en ventilatie via de ramen niet om oververhitting van het gebouw tegen te gaan. Om energieverslindende actieve koelgroepen te vermijden, werd ervoor gekozen om de afkoeling van het gebouw te laten gebeuren via natuurlijke nachtkoeling gekoppeld aan een aardwarmtewisselaar en extra nachtventilatie via het atrium.
 
Aan de zuidgevel van het gebouw werd een deel van de oppervlakte bekleed met PV-panelen. Ook op het dak werden PV-panelen geplaast, net als een zonnecollector. Tenslotte werden zeven verticale grondboringen gedaan en werd een warmtepomp geïnstalleerd om te voorzien in de verwarming van het gebouw en de productie van sanitair warm water.
De combinatie van deze technieken maakt dat resterende energievraag ter plaatse kan worden opgewekt en het kantoorgebouw bijgevolg een nul-energiegebouw is.
 
Een centraal beheerssysteem zorgt voor een intelligente sturing van de verschillende technieken. Zo wordt de bediening van de screens, de ramen voor ventilatie, verlichting, warmptepomp, verwarming, etc., perfect op elkaar en op de behoeften in het gebouw afgestemd